A világjárvány okozta leállást követően ismét teljes pompájában veszi kezdetét pénteken a világhírű Rio de Janeiró-i karnevál.

A hivatalosan február 22-ig tartó rendezvényekre mintegy 46 millió látogatót várnak. Rio de Janeiro mellett Salvador és Recife városokban is tartanak szabadtéri partikat, valamint újabban Sao Paolo is nagy attrakciónak számít.

A koronavírus-járvány miatt a brazíliai karneválok 2021-ben teljes egészében elmaradtak, tavaly pedig két hónapos halasztással tudták megtartani korlátozások mellett, nagyrészt csak a helyiek részvételével. Idén azonban újra előkerülnek a csillogó-villogó, olykor megbotránkoztató jelmezek, hajnalig szól a szamba, és harsányan mulatozó emberek tömege hömpölyög az utcákon. Csak Rióban több mint 600 utcai felvonulást engedélyeztek, a legnagyobb fieszták milliókat vonzanak. Az egyik legnépszerűbb rendezvényen Beatles-dalokat játszanak majd karneváli ritmusban.

A leginkább várt látványosság idén is a riói szambaiskolák szokásos felvonulása lesz.

Jorge Perlingeiro, a riói szambaiskolák egyesületének elnöke elmondta: ami szép, az sok pénzbe kerül, ez a magyarázata annak, hogy rengeteget költenek kosztümökre és a parádékon felvonultatott hatalmas, színes ballonfigurákra. Hozzátette, hogy idén rekordokat fognak dönteni a riói Sambódromo karneválstadionban, ahol a karnevál ideje alatt minden nap 18 ezer felvonulót csodálhat meg mintegy 100 ezer látogató és szervező.

Bár Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök nem vesz részt egyik karneváli rendezvényen sem, felesége, Rosangela da Silva jelezte, hogy jelen lesz a parádén. A hatalomból nemrég távozott Jair Bolsonaro hivatali ideje alatt távol tartotta magát a világhírű rendezvénytől.

Az idei karnevál némileg az 1919-es parádé hangulatát idézheti meg annyiban, hogy akkor a mulatságot közvetlenül a több tízezer halálos áldozattal járó spanyolnátha-járvány lecsengése, valamint az első világháború vége után tartották meg, amikor az emberek ki voltak éhezve arra, hogy ünnepeljenek és kiadják magukból a válságok okozta feszültségeket – mondta el David Butter, az 1919-es brazil karneválról szóló könyv szerzője.

A hagyományos parádésorozat egy sor szakembernek – ácsoknak, hegesztőknek, szobrászoknak, villanyszerelőknek, táncosoknak, koreográfusoknak – komoly bevételi forrást jelent.

A riói idegenforgalmi ügynökség becslései szerint nagyjából egymillió dollár bevételre számítanak a bárokban, éttermekben és szállodákban. A brazil szállodaszövetség adatai szerint a riói hotelek 85 százalékos telítettségűek pillanatnyilag, de az utolsó pillanatban érkező foglalásoknak köszönhetően ez akár a teljes kihasználtságot is megközelítheti majd.

Fotó: Michael Runkel / Robert Harding Premium / AFP