Magyarország meghívást kapott a 2025-ös Nemzetközi Denizli Üvegbiennáléra, Törökországba. Kortárs üvegművészeinket a Glassification.hu – A magyar üveg mesterei címet viselő magyar üvegművészeti kiállítás isztambuli bemutatásán kérték fel a nívós nemzetközi biennále szervezői. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésére és támogatásával, a Magyar Üvegművészek Társaságával együttműködve létrehozott kiállítás jelenleg Törökországban hódít, ahol a Magyar–Török Kulturális Évad keretében közel két hónapon keresztül látható.

A Glassification.hu február 14-én Isztambulban, a Magyar Kulturális Központban nyílt meg. A telt házas eseményen számos művész, kurátor, művészettörténész, híres üvegmárkák alapítói, a szakma török képviselői vettek részt, köztük Ömür Duruerk, a Denizli Nemzetközi Üvegbiennálé alapító kurátora, Yilmaz Yalcinkaya, a The Glass Furnace, Törökország legnagyobb üvegművészeti központjának alapítója. A szakmai programot megtisztelte jelenlétével a Şişecam török üvegipari óriásvállalat vezetője, akinek cége Kaposváron hozza létre első európai üvegcsomagolóanyag-üzemét. A rendkívüli szakmai érdeklődést övező tárlatvezetést a kiállítás kurátora, Halasi Rita Mária és Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi-díjas üvegművész tartotta. A tárlat március 18-ig látogatható.

Az isztambuli kiállítás megnyitóját az ankarai bemutatkozást követően rendezték meg a magyar kultúra napján a CSO Ada rendezvényközpontban. Más magas rangú török méltóságok mellett az eseményen részt vett Mehmet Fatih Kacır ipari és technológiai miniszter.

A kortárs magyar üvegművészet a világ élvonalához tartozik. A kiállító tíz alkotó - Gaál Endre, Lukácsi László, Edőcs Márta, Darabos Anita, Borkovics Péter, László Kyra, Bihari Kristóf, Sipos Balázs, Bősze Eszter, Varga Gyöngyvér Amala - négy üvegművész-generációt képvisel és két-két, kifejezetten erre a kiállításra készített alkotással képviselteti magát a kiállításon.

Az anyag 2023 nyarán mutatkozott be először a hazai közönség előtt a Magyar Zene Házában, ahol három hét alatt 17 ezer hazai és külföldi érdeklődő tekintette meg. Külföldi hódítása Velencében, a The Venice Glass Week seregszemlén indult, azóta járt Szófiában, Helsinkiben és Belgrádban. A jövőben további külföldi helyszíneken lesz látható, a tervek szerint többek között Dunaszerdahelyen, Berlinben, Brüsszelben, Bécsben, Madridban, Lisszabonban, Varsóban, Tallinnban, Stockholmban, Manchesterben és Prágában.