fbpx

Itt és most Szabadkán

Szombat este Urbán András rendező M.I.R.A. című előadásával kezdődik az idei Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán.

A régió egyik legizgalmasabb színházi fesztiválja az idén a Right Here Right Now (Itt és most) alcímet viseli. Az alcím a színházra vonatkozik, hiszen az a jelen idő művészete, itt és most történik. A Desiré Central Station fesztivált először 2009-ben rendezték meg, nevét a szervező színház névadója, Kosztolányi Dezső becenevéről kapta.

A rendezvényre Szerbiából, Magyarországról, Szlovéniából, Franciaországból, Horvátországból, Törökországból, Romániából, Észak-Macedóniából és Montenegróból érkeznek színészek, rendezők és társulatok.

Délibáb
Fotó forrása: mu.hu

A repertoáron három magyar nyelvű előadás szerepel. A budapesti Hodworks Délibáb című, humortól sem mentes előadásában hat táncos keresi a helyét a világban.

A Tünet Együttes A tünetegyüttes –  reality a pincében című produkciójában Szabó Réka rendező a társulatának történetét mutatja be, ugyanakkor a független színházak sorsát kutatja.

A tünetegyüttes –  reality a pincében
Fotó forrása: tunetegyuttes.hu

A magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely Éjidő című darabját is láthatja a közönség, amelyet Pilinszky János művei alapján Mezei Kinga rendezett.

Az esti produkciók mellett közönségtalálkozókon, kötetlen beszélgetéseken és kritikai szemináriumon is részt vehetnek a nézők, valamint fotókiállításon mutatják be a fesztivál tíz évét.

Nyitókép: Éjidő. Forrás: a Regionális Kreatív Műhely Facebook-oldala

A rovat további cikkei