A Balassi-mise a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjhoz, a Balassi Bálint-emlékkardhoz kapcsolódó istentisztelet: ekkor szentelik meg a Bálint napján átnyújtandó két szablyát.

A Balassi-mise az irodalmi díjhoz hasonlóan Molnár Pál újságíró kezdeményezésére indult 2008-ban, az első helyszíne a budapesti Kassai téri templom volt, ezt az istentiszteletet Pajor András plébános celebrálta. Ettől kezdve Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyés püspök a Balassi-mise celebránsa.

ejfeli_mise_dom06_gs

A rákosszentmihályi Szent Mihály templom, az esztergomi Ferences templom, a Szegedi Dóm, a budapesti Egyetemi templom, majd 2013. január 25-én a bécsi Stephansdom volt a Balassi-mise színhelye. A Balassi-misén az istentisztelet végén megszentelik azt a két szablyát, amelyet Bálint napján Budán a kitüntetendő magyar költőnek és a külföldi műfordítónak átnyújtottak.

Franziskanerkirche_innen

Mindegyik Balassi-misén a Misztrál együttes lépett fel, őket egy vagy két helyi kórus egészítette ki. 2013-ban Somorja városból a Felvidéki Magyar Pedagógusok Énekkara vett részt a misén, őket Tóth Árpád vezényelte. A 2015. január 26-i, Hódmezővásárhelyen megtartott misén a Misztrál mellett a Fandante Kamarakórus szerepelt.

Misztral_2015bb

Idén december 20-án vasárnap, 11 órakor a kismartoni Ferences templomban tartják a IX. Balassi-misét. A misét celebrálja Kiss-Rigó László megyés püspök, zenei kíséretet a Misztrál Együttes és a soproni Julianeum énekkar biztosítja.

julianeum

A Balassi érmeket átadja:Rieger Tibor, M.S. mester-díjas, Szent Márton-díjas szobrászművész, valamint Molnár Pál újságíró, a Balassi Bálint- emlékkard alapítója.

Időpont és helyszín:

2015. december 20., vasárnap, 11 óra

Ferences templom

7000 Kismarton, J. Haydngasse 31