A Budapest Design Week (BDW) nyitótárlathoz, a New Standards című kiállításhoz több kerekasztal-beszélgetés is kapcsolódik. Az utóbbi években – főleg a karantén hatására – teljesen megváltoztak az öltözködési szokásaink. Ezt a témakört járja körbe a BDW saját programja, a Divat a home office korában című beszélgetés.

A sportruházat népszerűsége csak egy újabb divathullám vagy tartós változás? Hogyan reagál a divatipar az olyan váratlan helyzetekre, mint egy világjárvány? Többek közt ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat október 14-én a résztvevők, Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója, Tóth Linda, a Heavy Tools vezető tervezője, Rinder Viktória, a Puma Group key accountja és marketing managere és Bornemissza Márk, a Footshop kreatívigazgatója. A beszélgetést Szentesi Réka társadalomtörténész és divatkutató moderálja. Október 15-én az VR/AR és a dizájn viszonya lesz a középpontban. Udeme Etentuk, az AR Analytics Kft. ügyvezetője, Hevesi Annabella formatervező, a Line and Round társalapítója és vezető tervezője és a Hiventures Divat & Design Tőkealap egyik képviselője tartanak előadásokat és beszélgetnek majd a témáról.

A Nyitott stúdiók programon a Közmű csapata október 15-én egy kerámia pop-up vásárral várja az érdeklődőket az Orczy úti műhelyben,

másnap este pedig egy hibrid programmal jelentkeznek, amelynek keretében végig lehet nézni az égetés teljes folyamatát a fatüzes kemence bepakolásától az égetésen át a kipakolásig. Ezután bemutatják az Élő tűz című kiállítást, ahol a frissen elkészült, még meleg tárgyakat is megcsodálhatjuk.

Továbbra is megtekinthető a Magyar Formatervezési és Design Management díjasok alkotásaiból álló kiállítás a programsorozat fő helyszínén, a Société Budapest rendezvényközpontban. A Design Management Díjat idén a Radnóti Miklós Színház nyerte, a különdíjat a Györgytea érdemelte ki. Megtekinthetők a kiállításon a Magyar Formatervezési Díjjal jutalmazottak termékei, tervei és applikációi is.

A programsorozaton Ugrás a jövőbe! címmel hirdette meg online alkotói pályázata nyerteseinek kiállítását a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).

Az online alkotói pályázattal az egyetem a 7–10. osztályos magyarországi és határon túli tanulókat és tanáraikat, illetve felnőtt segítőiket szólította meg azzal kapcsolatban, milyennek képzelik a jövő világát. Alkalmazások, tárgyak vagy szolgáltatások tervezésére kérték meg őket. A versenyre több mint százötven csapat nevezett. A nyertes pályamű rovaralapú élelmiszerekkel oldaná meg a jövő fenntartható iskolai étkeztetését.

A díjazottak között szerepel egy, a mentális betegséggel küzdők életminőségét javító virtuális terápiás alkalmazás, egy úszó egyetemi campus és egy emberevő növény szereplésével tervezett posztapokaliptikus játék is. A kiállítást október 12. és 17. között az épület üvegfrontján keresztül lehet megtekinteni egy speciális installáció által. Október 22-ig látogatható a MOME Tárgyalkotás Tanszék hallgatóinak Offline című kiállítása is. A kiállítást kísérőprogramok színesítik: workshopok, kerekasztal-beszélgetések, melynek témái a tárgyalkotás mai helyzetével és jövőjével foglalkoznak.

A Rivulet (patakocska) reggelizőszett alkotói folyamatát mutatja be az iparművész szemével a Herendi Porcelánmanufaktúra október 14-én a Herendi Porcelánpalotában. Csütörtökön mutatkozik be a Cabinland, a Hello Wood pop-up showroomja is, ahol a látogatók megnézhetik, körbejárhatják és kipróbálhatják a moduláris Kabinkát vagy a sokoldalú Workstation kabint. Szintén ezen a napon mutatja be Alapszínek, alapformák címmel a Fajó Alapítvánnyal közös együttműködés keretében a NUBU őszi-téli kollekcióját az Andrássy úti üzletében.

A hétvége is tartogat izgalmas programokat.

Multiszenzoros művészeti esttel várja az érdeklődőket a Közlekedési Múzeum október 16-án az egykori Északi Járműjavítóban. Fények, hangok és ízek, vizuális élmények várnak a látogatókra az indusztriális térben. Az este folyamán a Bélaműhely koncertjével, valamint food dizájnerek által ehhez a páratlan atmoszférához készített kóstolóval várják az érdeklődőket, miközben több ponton is képzőművészek alkotásai kapnak teret fényfestés formájában.

Több mint negyven kiállítóval rendezi meg kortárs iparművészeti dizájnvásárát, az Őszi Prémium Art Fairt a B32 Galéria október 16-án, szombaton. A hazai dizájnélet meghatározó fóruma, a Határtalan design kiállítás is nyitva tartja a kapuit november 28-ig. Október 16-án Szatzker Zsanett harmonikaművész és Kovács Balázs harsonaművész koncertje után kurátori tárlatvezetést tart Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás. A nemzetközi kiállítás és összművészeti rendezvénysorozat helyszíne a Kiscelli Múzeum.

Nemcsak Budapesten, hanem több vidéki városban is zajlanak Budapest Design Week-programok.

Október 15-én Pécsen Vasarely ihlette ruhákból rendeznek op-art divatbemutatót. A bemutatandó darabok a Budapesti Metropolitan Egyetem OP Art Design Showroom ruhatervezési programjának keretében készültek. Szintén pénteken Sopronban terméktervezési képzésekkel jelentkezik a Soproni Egyetem.

A további rendezvényekről és a programok részleteiről a Budapest Design Week weboldalán lehet tájékozódni.

Kiemelt kép: Nyitott súdiók. Fotó: Mohai Balázs