Az utolsó magyar király, IV. Károly halálának 100. évfordulójára könyvbemutatóval és kiállításmegnyitóval emlékeztek a Gödöllői Királyi Kastélyban.

„Beato Carlos d’Austria”, vagyis boldog ausztriai Károly – így emlegetik IV. Károlyt Madeirán, ahol a száműzött magyar király élete utolsó hónapjait töltötte, és ahol emlékét ma is őrzik a helybéliek. A 100 éve elhunyt IV. Károlyra a Habsburg Ottó Alapítvány kerekasztal-beszélgetéssel, könyvbemutatóval és egy, az utolsó madeirai hónapokat bemutató kiállítással emlékezik. A tárlatot január végéig láthatjuk a Gödöllői Királyi Kastélyban.

„Bár alapítványunk elsősorban Habsburg Ottó szellemi örökségével és hagyatékával foglalkozik, úgy látjuk: Ottó személyiségére, identitására és politikai magatartására édesapja, IV. Károly óriási hatást gyakorolt. Ezért tartjuk fontosnak, hogy az utolsó magyar király történelmi jelentőségéről beszéljünk, a róla kialakított képet árnyalni tudjuk. Ezt a munkát a most nyíló kiállításunk és a bemutatott két kötet, a Száműzöttként Madeirán és a Jószándék és balsors is támogatja” – emelte ki Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója.

IV. Károly és családja, Zita királyné, valamint nyolc gyermekük mindössze néhány hónapot éltek a szigeten – az 1922. április 1-én elhunyt „Beato Carlos d’Austria” emlékét ma is őrzik Madeirán.

„A madeiraiak IV. Károlyt és családját ma is nagy becsben tartják. A Habsburgok emlékezete része a történelmünknek, a kultúránknak és a mindennapi életünknek, éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy Magyarországgal is minél közvetlenebb kapcsolatot ápoljunk” – mondta el a gödöllői kiállításmegnyitón Miguel Albuquerque, Madeira regionális kormányának elnöke. Elmondása alapján Károly emléke száz éve változatlanul része a madeiraiak kulturális emlékezetének, aminek egyszerű oka van:

a legtovább a kultúrában és a szívben megőrzött dolgok dacolnak a múló idővel.

A november végi eseményen sor került a Habsburg Ottó Alapítvány, valamin a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár együttműködésének köszönhetően kiadott, a Jó szándék és balsors című tanulmánykötet, valamint a Száműzöttként Madeirán című levéltári forráskiadvány bemutatójára is. Utóbbi kötet IV. Károly és családjának utolsó, madeirai hónapjait kívánja bemutatni magyar nyelven, eddig javarészt még publikálatlan iratok, újságcikkek és fényképek segítségével.

A IV. Károly száműzetését és utolsó hónapjait bemutató, Száműzöttként Madeirán című kiállítás a Habsburg Ottó Alapítvány és a Madeirai Regionális Levéltár és Könyvtár együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg. A Száműzöttként Madeirán című kiállításnak a Habsburgok magyarországi jelenlétéhez szorosan köthető ikonikus helyszín, a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont, amely 2023. január végéig ingyenesen látogatható.

A Habsburg Ottó Alapítvány beszámolója a Száműzöttként Madeirán című rendezvényről itt olvasható.

Forrás és fotó: Habsburg Ottó Alapítvány