Az elmúlt évek filmterméséből kiválasztott öt alkotást most először láthatja moziban a magyar közönség. A filmeket japánul, angol felirattal és választható magyar szinkrontolmácsolással vetítik.

 

maestro
?2015?Maestro!?Film?s Partners/AKIRA SASO/FUTABASHA

A zene nemzetközi kapocs közöttünk, hiszen nyelvtudástól és származási helytől függetlenül hatással van ránk, mégis magában hordozza egy adott kultúra jellegzetességeit. Ezekből a filmekből rengeteget megtudhatunk a japán kultúráról: bepillanthatunk az iskolai klubéletbe, a japán komolyzenészek életébe, és egy buddhista pap nem mindennapi történetébe ? olvasható a Japán Alapítvány oldalán.

 

PROGRAM

Maestro!: június 14. (kedd), 19:00

Rendezte: Shotaro Kobayashi
(2015, 129 p)

A gazdasági válság miatt felbomlott Shinichi Kousaka koncertmester szimfonikus zenekara, most azonban a tagok új esélyt kapnak, hogy egy koncert erejéig ismét összeálljon a csapat. Nincs könnyű dolguk, hiszen a legkiválóbb tagok mind elszerződtek máshová, és egyetlen hónapjuk van, hogy egy számukra ismeretlen, furcsa karmesterrel felkészüljenek a koncertre. A különc karmester formabontó stílusa kezdetben ellenállásba ütközik, módszerei azonban hamarosan meghozzák az eredményt, és a zenekar újra életre kel.

A film Akira Saso azonos című mangája alapján készült.

 

Kanzaburo ? Egy kabukiszínész világa: június 15. (szerda), 19:00

Rendezte: Matsuki Tsukuru
(2013, 95 p)

Nakamura Kanzaburo (1955?2012) nemzedékének egyik legkiválóbb kabukiszínésze volt. Négy éves kora óta szerepelt kabuki színdarabokban, és 53 éves pályafutása során fáradhatatlanul törekedett a tökéletes előadásmód elsajátítására. Az egész estés dokumentumfilm amellett, hogy bemutatja a legendás színész életét, betekintést nyújt a kabuki színház kulisszái mögé is. A magyar közönség számára ritka lehetőség, hogy ilyen közelről ismerheti meg a kabuki négyszáz éves színházi hagyományait.

 

kanzaburo8
?2013 Fuji Television Network

Okuda és a zenekari nyúl: június 16. (csütörtök), 19:00

Rendezte: Takuji Suzuki
(2013, 97 p)

Okuda magának való, visszahúzódó fiú, aki nem lelkesedik a szabadidős tevékenységekért. Az iskolai fúvószenekar mégis felkelti az érdeklődését, ráadásul kiemelt szerepet kap egy koncerten. Vajon sikerül felnőnie a feladathoz? A történet során nyomon követhetjük, hogyan kezd a fiú életében először igazán küzdeni valamiért, és hogyan változtatja meg életét egy titokzatos zenekari nyúl.

 

Abraxas fesztiválja: június 17. (péntek), 19:00

Rendezte: Naoki Kato
(2010, 113 p)

A buddhista pap, Kyoshinen élete válságban: depresszióval küzd és képtelen azonosulni hivatásával. Kétségbeesésében elhatározza, hogy valóra váltja gyermekkori álmát: élő rock koncertet ad szülővárosában. A bizarr alaphelyzet rengeteg humoros és megható pillanatot eredményez, és megtudhatjuk, hogyan sikerül a papnak ismét életerőt merítenie a rock and rollból.

 

Dalra fel!: június 18. (szombat), 19:00

Rendezte: Takahiro Miki
(2015, 132 p)

Yuri Kashiwaga, koncertzongorista múltja ellenére, általános iskolai énektanárként tér vissza szülővárosába, egy gyönyörű szigetre. Az új tanárnő érkezése felforgatja az iskolai kórus mindennapjait, amelynek tagjai lelkesen készülnek egy kórusversenyre. A zene lassan közelebb hozza egymáshoz a tanárnőt és tanítványait, és mindnyájuknak segít sérelmeik feldolgozásában. Miközben Yuri újra rátalál a zongorára, tanítványai igazi közösségé kovácsolódnak.

 

Helyszín:

Toldi mozi (Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36?38.)

Forrás és fotó: Japán Alapítvány