fbpx

Japán tárlat nyílik a Zsolnay Múzeumban

Lüszterlepkék és mázmadarak címmel időszakos kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Zsolnay Múzeum japán gyűjteményéből, a Zsolnay-japonizmus témakörben június 23-tól.

A Dénes Mirjam kurátor által összeállított tárlat feltárja a gyár és a család gazdag japán tematikájú forrásait, bemutatja a kölcsönzés, átértelmezés és újragondolás folyamatait, és vázolja, hogyan formálta a gyár és vevőköre ízlésvilágát a japán művészet befogadása. A család gyára Magyarországon fontos szerepet játszott a kerámiaipar modernizációjában, nemcsak követték, de bizonyos esetekben irányították is az új esztétikai trendeket. Az Európában zajló iparművészeti forradalom során újdonságként megjelenő japonizmust is aktívan tanulmányozták a gyár dolgozói, illetve a család, különösen Zsolnay Júlia.

Az európai iparművészetet erősen inspirálta a 19. század közepén a Nyugat felé fokozatosan nyitó Japánból érkező műtárgyak által közvetített japonizmus. A japán művészeti alkotások nyugati szem számára szokatlan kompozíciói, a Nyugaton a középkor óta mellőzött síkbeli ábrázolás „frissessége”, az ecsettel „rajzolás” lendületes vonalassága, a kissé idegen színkombinációk, az ornamensek gazdag, gyakran halmozó használata és persze a témaválasztás: a természetben, az egyszerűben, a hétköznapiban való szépség meglelése újféle esztétikai nézetet kínáltak Európának.

A Janus Pannonius Múzeum Zsolnay Múzeumának gyűjteményében százszámra találhatunk olyan alkotásokat, amelyek egy része vélhetően, egy másik része viszont dokumentumokkal igazolhatóan közvetlenül vagy közvetve Japánból merített inspirációt.

A tárlat június 23-től október 2-ig tekinthető meg a Zsolnay Múzeum nyitvatartási idejében, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig.

A tárlathoz kapcsolódóan a Művészetek éjszakáján, június 25-én Tillai Gábor tart tárlatvezetést, illetve a Zsolnay Múzeum udvarán ad koncertet japán hagyományőrző hangszereken Bakos Tünde és Fehér Krisztina. Az udvarban továbbá a Magyar Origami Kör tart workshopot, illetve tradicionális japán tárgyakat vásárolhatnak az érdeklődők.

A rovat további cikkei