A jövő héten indul útnak az Iparművészeti Múzeum Japonizmus és Art Nouveau című kiállítása, amelyet Japán négy jelentős múzeumában mutatnak be a következő két évben.

A japán közönség az utóbbi évtizedben egyre inkább érdeklődik saját művészetének recepciója iránt. Számos kiállítás mutatta be ezeket a törekvéseket szerte a világon. Magyarországon a Várkert Bazár termeiben láthatott a közönség először olyan kiállítást – Gésák a Duna-parton címmel –, amely a japonizmus magyarországi történetét járta végig a 19-20. század fordulója képzőművészeti anyagának bemutatásával, kiegészítve a mintának tekintett eredeti japán és kínai tárgyakkal.

Az Iparművészeti Múzeum először 1992-1993-ban rendezett kiállítást Japánban, amely herendi porcelánokat, a porcelángyár mesterműveit mutatta be. A 2000-2001-ben rendezett második kiállítás középpontjában a Habsburg-udvar reprezentációja és a herendi porcelánok kapcsolata állt.

2016-2018-ban a herendi porcelán történetét alapításától az ezredfordulóig bemutató kiállítást rendeztek, amely Japán hat városának múzeumában volt látható.

A mostani kiállítás terve 2018-ban született. Az Art Impression Inc. kiállításszervező iroda tulajdonosa, Hisa Ichikawa asszony a sikeres Herend-tárlatot követően kérte fel a kiállítás kurátorát, Balla Gabriella művészettörténészt egy, az Art Nouveau stílusában készült alkotásokból válogatott kiállítás megrendezésére.

Az utazókiállítás előkészületei, a tárgyválogatás a kerámia- és üveggyűjtemény műtárgyaiból 2019 tavaszán indult, éppen akkor, amikor a legnagyobb darabszámú és leginkább törékeny gyűjtemény kiköltözött az épületből. A restaurátorok munkája 2019 őszétől már a Jászberényi úti műteremben folyhatott.

A Japonizmus és Art Nouveau utazókiállítás főként olyan európai és amerikai művek válogatása, amelyeket a japán művészet inspirált. A kiállítást azért a kerámia- és üveggyűjtemény anyagából válogatták, mert az előírt, szigorú műtárgyvédelmi körülmények között kezelt kerámiák, porcelán- és üvegtárgyak kevésbé érzékenyek a fény, a pára és a hőmérséklet megváltozásaira, így professzionális csomagolás és szállítás mellett biztonságosan kiállíthatók.

A tárlat százhatvanöt tételben 241 darab műtárgyat mutat be. A francia Théodore Deck kerámiái, Émile Gallé és a Daum fivérek üvegei, Minton & Co. angol kerámiagyár tárgyai, a svéd Rörstrands Porslinsfabriker A.B. porcelánjai, a dán Herman August Kähler kézműves kerámiái, a koppenhágai Királyi Porcelángyár, a Bing és Grøndahl gyár tárgyai, Louis Comfort Tiffany irizáló díszüvegei, a francia Alexandre Bigot épületkerámiái mellett negyvenhét tétel képviseli a pécsi Zsolnay kerámiagyárat.

A kiállításhoz japán nyelvű katalógus készült, amelynek szerzője a kiállítás kurátora, Balla Gabriella. A kötet Kida Takuya, a tokiói History of Art and Design at Musashino Art University professzorának tanulmányával jelenik meg.

Fotók: Kultúra.hu / Csákvári Zsigmond