Újra rendeznek rendszeres épületbemutató sétákat a szegedi Reök-palotában: a látogatók minden hónap egyik szombatján megismerkedhetnek a szecessziós épület történetével, jeles lakóival és rejtett szépségeivel.

A pandémia szülte korlátozások vetettek véget egy időre a népszerű programsorozatnak, az intézmény azonban februártól közkívánatra visszahozza állandó rendezvényeinek sorába a szegediek és turisták körében egyaránt kedvelt sétákat. Minden hónap egyik szombatján két palotaséta-lehetőséget kínálnak azoknak, akik szívesen töltenék Szeged egyik legszebb épületének, a szecesszió világhírű ékkövének megismerésével a délelőttöt. 10 órától a gyerekeket és családjaikat várja a REÖK: a Fedezd fel a Reök-palotát!-vezetések alkalmával játékos formában kalauzolják végig a látogatókat a neves Reök család egykori otthonán. Szülői kísérettel így a kisgyermekek is felfedezhetik a több mint százesztendős épület titkait.

 

A 11 órai, Virágzó öREÖKség címet viselő, felnőtteknek szóló sétákon a látogatók bebocsátást nyerhetnek az épület máskor nem látogatható részeire is. Megismerhetik az itt élt család tagjainak sorsát a ma már a többi közt kortárs képzőművészeti kiállítóhelyként működő palota történetén keresztül, és számos érdekességet is megtudhatnak Magyar Ede építész remekművéről. A 117. évébe lépő palota épülete kívülről is csodálatot vált ki az arra járókból, a részletes és színes információkkal, izgalmas anekdotákkal szolgáló idegenvezetések résztvevői azonban egész friss szemmel tekinthetnek majd az impozáns, kétszintes palotára.

 

reok-palota-e1651760179463.jpg
Reök-palota. Forrás: facebook.com/reokszeged

 

Az újrainduló sorozat első palotasétáit február 24-én tartják, ezekre már jelentkezhetnek az érdeklődők.

 

Az 1907-ben elkészült műemlék épületet a fiatalon elhunyt kiváló építész, Magyar Ede tervezte Reök Iván vízépítő mérnök – Munkácsy Mihály unokaöccse – megbízásából. A szecessziós palotát 2007-ben újították föl, azóta működik összművészeti központként.