hernadi_judit_szulak_andrea_toth_eniko_tallos_rita_600x400.png
Hernádi Judit, Szulák Andrea és Tóth Enikő is szerepel a Menopauza címűszíndarabban Tallós Rita rendezésében

Jeanie Linders témáját tekintve egészen rendhagyó musicallel jelentkezett 2001-ben. A produkciót azóta bemutatták szerte az Egyesült Államokban és további tizenöt országban. ?Ez a show a nőkről szól, nem a színházról? ? mondta egy interjúban a szerző, aki görbe tükörben láttat számos, mindenkit foglalkoztató kérdést, melyekről addig beszélni sem volt ildomos, nemhogy egy teljes estés produkció középpontjába állítani.

Hazai porondon Tallós Rita színrevitelében látható először a Menopauza című színdarab. A kétfelvonásos előadás alatt négy különböző, ám hasonló korú nő találkozásának lesznek tanúi a nézők; egy üzletasszony, egy celeb, egy korosodó hippi és egy egyszerű háziasszony egy plázában botlik egymásba. A téma kisvártatva a mindnyájukat sújtó klimax ? innen indul a humorral szőtt őrület, amely a nyolcvanas évek világslágereivel megbolondítva üdítően szórakoztat.

?A Játékszín bulvárszínház, én pedig kifejezetten szeretek bulvárt rendezni. Pályám elejétől tabudöntögető típus vagyok, és ezt mára következetesen feladatként kezelem? ? mondta Tallós Rita. ? ?Az előző két rendezésem is olyasmikkel foglalkozik, amelyekről vagy nem beszélünk, vagy ha igen, nem elég nyíltan. A menopauza is ilyen, egyszerűen nem illik rá utalni sem. Rendezőként egy dolog fontos számomra: hogy a közönség mellett a színészeim is élvezzék az előadás minden percét. Itt most adott lesz négy zseniális színésznő, akikkel az a feladatunk, hogy a humor segítségével átlendítsük a szorongáson azokat a nőket, akik épp érintettek, vagy csak tartanak a változó kortól.?

Hogy mennyire tarthat számot közérdeklődésre a téma, arra egyszerű adatok adnak választ: a világon naponta hatezer nő lép be a menopauza időszakába, ami csak az Egyesült Államokban hetvenmillió nőt érint. A rendező szerint erről az előadásról mindenki megkönnyebbülve távozik majd, hiszen a játék során felszínre jön és természetessé válik jónéhány elhallgatott dolog. Mindehhez a nyolcvanas évek sziporkázóan átszövegezett slágerei adják meg a hangulatot.


hernadi_judit_szulak_andrea_toth_eniko_600x400.png
A Menopauza című színdarab olvasópróbáját augusztus 29-én tartották

?Két évig dolgoztam egy cégnek, ahol éppen egy menopauzás panaszokra kifejlesztett táplálékkiegészítőhöz írtam reklámszövegeket. Így aztán csak kuncogtam magamban, amikor megtalált ez a feladat, hiszen a hüvelyszárazságtól kezdve mindennel képben vagyok? ? mondta Lombos Márton dalszövegíró, aki Bach Szilviával közösen jegyzi a musical slágereinek magyar verzióját. ?Sok nő kevesebbet tud a változó korról, mint én? ? tette hozzá. ?Szilvi fantasztikus, szikrázóan ötletes. Minden számot imádok a musicalből, de különösen viccesnek tartom a Blondie Heart of glass című számának refrénjére kitalált sorokat: Nézd, milyen! A hátam és a combom között él ilyen. Egyre nagyobb és gömbölyűbb ? alien! Az egész dal a hormonváltozás miatti hízásról szól egyébként.?

A bemutató óta világszerte közel tizenegymillió néző látta a darabot, több mint 350 városban. Kilenc évig volt a Las Vegas-i Luxor Hotel & Casino rezidens előadása, és ezzel Las Vegas történetében a leghosszabban játszott produkció volt Jeanie Linders musicalje; 2016-ban elnyerték vele az Entertainers of the Year elismerést is. A Menopauza bejárta többek közt Ausztrália, Kanada, Írország, Izrael, Olaszország, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Anglia, Dél-Afrika és Dél-Korea színpadait. A Játékszín bemutatója október 12-én lesz, a zenei vezető Gulyás Levente, a díszletet Kovács Yvette Alida, a jelmezeket Papp Janó tervezte.

Bank Tamás, a teátrum igazgatója az olvasópróba után kiemelte: ?A Menopauza bár nőkről szól, nem női darab. Részben, mert nincs az a férfi, aki ne jönne lázba négy dívától, másrészt azért sem, mert minden, amit ők kimondanak, segít jobban ismerni a nőket, akikkel élünk, és segít megérteni minden rezdülésüket. Fontos produkció lesz ez ? és nemcsak nekünk, akik színre visszük.?