Tizenkettedik alkalommal jelentkezik Közép-Európa legjelentősebb, jazztehetségeket felvonultató tehetségbörzéje.

A 2008-ban indított sorozat célja, hogy továbbtanulási lehetőséghez, lemezfelvételhez és koncertturnéhoz segítse a magyar jazz-utánpótlást. A Jazz Showcase-en korábban bemutatkozó tehetségek mára a hazai jazzszcéna megkerülhetetlen előadói, akik külföldön is egyre nagyobb sikereket érnek el.
 

A délutáni koncerteken ezúttal is háromszor három fiatal csapat verseng majd egymással. A fellépőket a legkülönbözőbb jazzstílusokban és hangszer-összeállításokban hallhatjuk. A produkciókra a hagyomány szerint idén is hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri szavaz majd, a közönség pedig a helyszínen és online is leadhatja voksát kedvenceire. A szakmai fődíjas, valamint a nézők választottja hamarosan újra zenélhet a Müpában, a Nemzetközi Jazznapon, illetve a Jazz 0820 programon.

A seregszemlét február 8-án az Organism zenekar koncertje nyitja. Az együttes zenéjére ugyanúgy hatással van a gospel és a blues, mint és a funk, illetve a kortárs zene. Őket követi Szczuka Panka jazz-énekesnő és kvintettjének koncertje, majd az izgalmas hangzásvilágú: post-bopot, a szabad zenét és a hip-hopot különlegesen elegyítő Mordent Quintet.

Az első napot a jelentős nemzetközi sikereket maga mögött tudó Párniczky András nevével fémjelzett Párniczky Quartet zárja legújabb lemezük, a Bartók Electrified bemutatójával. Külföldi vendégművészeik a portugál bőgős, Carlos Bica, akit hazájában az év zenészévé választottak, valamint az ECHO Jazz-díjas dobos, Dejan Terzić.


20190210_varga_daniel_quartet_600x407.png
Varga Dániel Quartet

A Jazz Showcase második napja két szakmai programmal indul: a Mindent a jazzről - Nemzetközi Jazztanulmányi Workshop ingyenes, nyilvános előadásai és a kerekasztal-beszélgetés elsősorban a fiatal jazzmuzsikusok, a szakmabeliek és általában a jazzt szerető közönség érdeklődésére tarthat számot.

Ezt követően Living Jazz - Interaktív mesterkurzus fiatal muzsikusoknak címmel Philip Yaeger amerikai jazzmuzsikus, a Jazz Showcase nemzetközi zsűrijének tagja a megváltozott piacon való érvényesülés lehetséges módjaira és technikáira kívánja felkészíteni a fiatal jazzmuzsikusokat.

A délutáni tehetségbörze fellépőinek sorát a Nagy Emma Quintet nyitja, akiknek idén megjelenő első albumán helyet kap minden zenekari tag egy-egy saját kompozíciója.
Őket követi a Szász Ágnes énekesnő kezdeményezésére létrejött Senga projekt, amely egy újfajta zenei világba visz el, ötvözve a soul, neo-soul, r'n'b, jazz- és groove-elemeket.

A Farkas Zsolt Quartet névadója a Snétberger Zenei Tehetségközpont egykori diákja, aki ma már tapasztalt koncertezőnek számít: fellépett Oslóban, Londonban és Tel-Avivban is. A második nap esti nagykoncertje örömzenélésnek ígérkezik: debütáló lemeze anyagát mutatja be a Solati Music. A formáció életre hívója a nemzetközileg is elismert jazz-zongorista, Tzumo Árpád, aki olyan tehetséges zenésztársakat verbuvált maga köré, mint Pocsai Kriszta, Heilig Tamás és Toni Snétberger. Az est vendégeként pedig hazánk egyik legismertebb gitárművésze, Snétberger Ferenc lép színpadra.

Február 10-én a groove-os, drum and bass- és swing alapú hangzásokkal operáló Varga Tivadar Trió koncertje nyitja a napot, utánuk következik a Varga Dániel Quartet, akik a kortárs modern jazzt ötvözik lírai free hatásokkal, a Bencze Alma Project 4 zenéjében pedig a spontaneitás és a közös improvizatív örömzenélés kerül előtérbe.

A zárónap nagykoncertjén a műfaj egyik meghatározó hazai énekesnője, Karosi Júlia lép színpadra kvartettjével, amellyel főként az ő klasszikus zenéből és a modern jazzből táplálkozó szerzeményeit játsszák. A zenekar vendége a New York-i jazzélet egyik legkeresettebb gitárosa, Ben Monder, akinek saját kompozíciói és transzcendentális játéka, összetéveszthetetlen soundja remekül illeszkedik a Karosi Júlia Quartet stílusához.

Forrás és bővebb információk: mupa.hu