A háromnapos fesztivált nyitó esten a kifejezetten erre az alkalomra életre hívott Echoes of Ellington várja a nézőket a Fesztivál Színházban. A nyolctagú formációban a műfaj avatott képviselői, köztük a fesztivál házigazdája, a harsonás Szalóky Béla egyesítik erejüket. A német, holland, angol és magyar művészek Duke Ellington örök érvényű munkásságából adnak bőséges ízelítőt. A jazztörténet egyik legnagyobb zeneszerző-zongoristájának művei Frank Roberscheuten üde, magával ragadó hangszerelésében hallhatók.   

A második napon a Müpa kültéri színpadán ismerős arcok, a 2022-es Jazz Showcase-en már bemutatkozó, a szakmai, illetve a közönségdíjat bezsebelő együttesek, azaz a Reggie Jonas Jr. Trió és a Bangó Adrienne Quartet lépnek fel, az estét pedig a 35. születésnapját két éve betöltő Hot Jazz Band zárja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A Kossuth-díjas együttes vendégszólisták és -zenekarok egész sorával pótolja be a világjárvány miatt elmaradt jeles jubileumot. Köztük lesz Illényi Katica, Európa egyetlen bendzsózenekara, a Hungarian Banjo Kings, de társaival színpadra lép Bóbis László sztepptáncvilágbajnok és Janicsek Gábor szvingtáncvilágbajnok is.

A zárónapon Kozma Orsi Barbra Streisand! – és én? című estjén a káprázatos előadói képességekkel megáldott, több műfajban maradandót alkotó énekesnő legnagyobb slágerei, korai, kevésbé ismert dalai és legendás duettjei hangzanak el – utóbbiak Szabó Kimmel Tamás vendégszereplésével. A koncert gazdag hangzásvilágát Kozma Orsi saját zenekara mellett a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar garantálja. 

A JazzTime teljes programja itt böngészhető végig.

Nyitókép: Hot Jazz Band. Forrás: Müpa