Quincy Jones, Richard Curtis, Juliet Taylor és a James Bond-filmek producerei kapják meg novemberben az amerikai filmakadémia kormányzói testületének díjait.

Quincy Jones attends the reception in his honor at the Residence de France in Beverly Hills, on April 25, 2017. (Photo by CHRIS DELMAS / AFP)
Quincy Jones 2017-ben. Fotó: Chris Delmas/AFP

A filmakadémia szerdán kiadott közleményében felidézte, hogy Quincy Jonest, akinek nevéhez olyan filmek fűződtek, mint A szökés, a Hidegvérrel vagy a Bíborszín, az elmúlt 55 évben hétszer jelölték Oscar-díjra, köztük az eredeti filmzene, betétdal, de még a legjobb film kategóriában is, ám most először kapja meg az aranyszobrocskát: a tiszteletbeli Oscart filmes életművéért.

Juliet Taylor castingigazgató, aki többek között a Taxisofőr, az Annie Hall, a Lángoló Mississippi és a Schindler listája szereplőit válogatta, szintén a filmakadémia tiszteletbeli elismerését veheti át.

Richard Curtis, a Sztárom a párom írója és az Igazából szerelem forgatókönyvíró-rendezője jótékonysági munkájáért nyerte el a kormányzók Jean Hersholt Humanitárius Díját. Az elmúlt negyven évben a brit Comic Relief karitatív szervezet társalapítójaként több mint kétmilliárd dollár összegyűjtésében nyújtott segítséget.

A kreatív producerek munkásságát elismerő Irving G. Thalberg-emlékdíjat pedig az EON Productions két producere, Michael G. Wilson és Barbara Broccoli veheti majd át, akik a James Bond-mozik, köztük a Casino Royale, a Skyfall és a Nincs idő meghalni című 007-es filmek producerei voltak.

Broccoli apja, Albert „Cubby” Broccoli 1981-ben szintén elnyerte a Thalberg-díjat. A filmakadémia új szabályzata szerint a Thalberg-díjasok immár szintén Oscar-szobrot kapnak az eddigi Thalberg-szobor helyett.

A díjátadót november 17-én rendezik meg a Los Angeles-i Ray Dolby bálteremben, a Dolby Színházat is befogadó épületben.