fbpx

Jean-Michel Jarre a BMG-nek adta el zenei kiadói jogait

Más sztárokhoz hasonlóan Jean-Michel Jarre is pénzzé tette zenei életművét. Az elektronikus zene francia óriása műveinek kiadói jogait, szerzeményei után járó bevételeit a BMG kiadóra ruházta.

A tranzakciót csütörtökön jelentette be a Bertelsmann német médiaóriás, amely a BMG-t is tulajdonolja. A közlemény nem szól pénzügyi részletekről, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az eddigi legnagyobb franciaországi üzleti megállapodásukat kötötték meg.

Az alku részét képezik a Jean-Michel Jarre hírnevét megalapozó, a hetvenes években megjelent lemezei, köztük az Oxygene, az Equinoxe és a szerzemények után járó bevételek. A BMG tíz évvel ezelőtt, 2012-ben már megszerezte Jarre első három lemezének jogait, amikor megvette a Francis Dreyfus Music kiadót.

„Jean-Michel Jarre nemcsak az elektronikus zene úttörője, hanem elismert és nagyszerű nagykövete a kultúrának és a nemzetköziségnek. Csaknem ötven évvel az Oxygene berobbanása után örömünkre szolgál, hogy kezelői lehetünk zenéje kiadói jogainak” – mondta Hartwig Masuch, a BMG elnöke.

A francia szintetizátorvarázsló lemezeiből eddig 865 millió fogyott világszerte.

Számos grandiózus koncertje volt, óriási hang- és fényorgiával, például a párizsi Eiffel-torony lábánál vagy Kairóban a piramisok között. 1997-es moszkvai műsorát 3,5 millióan tekintették meg.

„Megnyugtató számomra, hogy kiadói katalógusom Európában marad, és hogy a munkám jó kezekben fejlődhet tovább” – fogalmazott Jarre.

Az elmúlt egy évben mások mellett Justin Timberlake, Sting és Tina Turner tette pénzzé zenei életművét.

A rovat további cikkei