fbpx

Jelentős energiamegtakarítást ért el a Magyar Nemzeti Múzeum

Jelentős energiamegtakarítás ért el a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM): az adatok alapján a kormány által előírt csökkentést többszörösen túlteljesítette az intézmény.

A kormány 2022 szeptemberében 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentésre kötelezte az állami intézményeket, köztük a közgyűjteményeket is.

2022 utolsó negyedévének adatai szerint a Magyar Nemzeti Múzeum az előírt csökkentést többszörösen túlteljesítette, az egy évvel korábbi időszakhoz képest a megtakarítások mértéke a gázfogyasztásban 61, a villanyfogyasztás esetében pedig 48 százalék lett.

A megtakarítás mértéke a gáz esetében köbméterben, az elektromos áramnál kilowattban értendő, nem pedig a kifizetendő díjak összegében, az energiaárak drasztikus növekedése miatt ugyanis a Nemzeti Múzeumban továbbra is jelentős kiadásnövekedéssel kalkulálnak.

Az intézmény közleményében hangsúlyozza, reménykeltő, hogy a kormány ígérete szerint kiegészítő rezsitámogatást kapnak azok az állami intézmények, amelyek betartják az előírt 25 százalékos megtakarítást.

Az intézmény vezetése a rezsicsökkentés érdekében bevezetett intézkedéseknél folyamatosan szem előtt tartja, hogy a múzeumtól megszokott magas színvonalú szolgáltatások ne sérüljenek, a munka zavartalan maradhasson a nehéz időkben is.

Nyitókép: Shutterstock/Kurka Géza

A rovat további cikkei