Kategóriájában a legjobb 12 között végzett Pollák Julianna Éva a floridai Tampában megrendezett Youth American Grand Prix (YAGP) évaddöntőjében. A Magyar Állami Operaház balettiskolájának növendéke egyedüli magyar indulóként először ért el ilyen előkelő helyezést.

Pollák Julianna Éva a 9 és 11 év közti korosztály számára meghirdetett prekompetitív klasszikus balett kategóriában felkészítő mesterei, Chernakova Olga és Kirejko Dmitrij Taraszovics betanításában Broniszlava Nizsinszka és Dimitri Romanoff A rosszul őrzött lány című balettjéből Lise variációját táncolta, hasonlóan a 2022. novemberében meg rendezett párizsi elődöntőhöz, ahonnan Julianna első helyezettként jutott tovább.

A Youth American Grand Prix 2023-as évaddöntőjét az elmúlt egy év során világszerte megrendezett több mint negyvenöt elődöntőt követően, öt kontinens harmincöt országának több mint ezerötszáz balettnövendéke részvételével tartották meg Floridában.

A világ legnagyobb balettversenyén Pollák Julianna Éva a kategóriájában nevezett 162 növendék között végzett a legjobb 12 között.

A balettverseny szabályai szerint csak az első három helyezett sorrendjét közlik.

A több mint 30 fős zsűriben olyan rangos együttesek és intézmények képviselői vettek részt, mint Kathryn Morgan, a New York City Balett korábbi szólistája, Karine Plantadit, az American Dance Theater korábbi táncosa, valamint a londoni Királyi Balettiskola, a Joffrey Ballet, az Európai Balettiskola és a Berlini Állami Balettiskola prominensei.

A kimagasló eredményt elérő növendékek számára a világ több mint 30 vezető táncakadémiája kínált ösztöndíjakat, így Juliannának is lehetősége nyílt, hogy nyári mesterkurzuson vehessen részt a rangos Stuttgarti Balett John Cranko Iskolájában.

Pollák Julianna Éva sikerének híre mindössze néhány nappal azt követően érkezett, hogy a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei a bécsi VIBE nemzetközi balettversenyen tíz arany, hat ezüst és két bronzérmet, valamint a legjobb iskola díját nyerték el.

A Magyar Nemzeti Balettintézet tagjaival – köztük díjnyertes növendékeivel – a közönség legközelebb az együttes számára készülő KisCsipke című produkció 2023. május 6-i bemutatóján találkozhat az Eiffel Műhelyházban. Az előadás – a telt házak előtt futó KisHattyúk tava című produkcióhoz hasonlóan – gyermekek által gyermekek számára narrációval és táncbetétekkel kísérve meséli el a Csajkovszkij mesebalettjének cselekményét.

Nyitókép: Pollák Julianna Éva a párizsi YAGP-n 2022. novemberében. Fotó: YAGP