Az előzsűrizés folyamata a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés érdekében teljes mértékben online zajlott, a Müpa a magyar zenei élet kiválóságaiból, zeneszerzőkből, zenetörténészekből, együttesvezetőkből, karmesterekből és karnagyokból álló, kategóriánként ötfős zsűriknek virtuális találkozókat szervezett.

Az összesen 144 beérkezett pályamű összesítése alapján a tender eddigi legkedveltebb kategóriájának a kamarazenekari és kamaraszimfonikus műveké bizonyult, amelyből 24 darabot küldtek be, míg a szimfonikus zenekarra írt darabokból 18 érkezett. A kamaraopera, valamint a gyermek és ifjúsági kamaraopera kategóriák szintén igen népszerűek a komponisták körében, ezekből összesen 30 született, rockoperából és musicalből pedig 13 pályaművet küldtek be. Az elektroakusztikus zenei kategóriában 20 pályázati anyag érkezett be.

„A pályázatra eddig beérkezett munkák száma jó mutatja, hogy a Müpa kiírása megmozgatta a magyar zenei élet kreatív erejét, a pályaművek műfaji megoszlása pedig már most körvonalazza, hogy a zeneszerzők főként mely műfajokat érzik sajátjaiknak. Bízunk
benne, hogy a pályázat félidejének hírei további zeneszerzőknek is motivációt fognak adni új pályaművek beadására a négy, még nyitott zeneművészeti kategóriában” – nyilatkozta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

A Müpa továbbra is várja a pályázók munkáit a szóló- és kamarazenekari művek, a kórusművek, valamint a kis és a nagy jazzformációra írott művek kategóriáiban, amelyek beadási határideje egységesen november 11. A pályázati kategóriákról, a kategóriák szerinti jelentkezési feltételekről, valamint a pályázat díjazásáról további információ a www.mupa.hu weboldalon érhető el.