A rendszerváltás előtt nem sok lehetőségük volt az újságíróknak poprockról írni, mindössze egy-két újságon ? például az Ifjúsági Magazinon ? belül tudtak megjelenni ilyen témájú cikkek, kritikák, interjúk ? mondta Jávorszky Béla Szilárd. A zenei szakújságíró hozzátette, hogy bár ő mindig is az underground zenei szcénával foglalkozott, egy biztos: kizárólag azok a zenészek, zenekarok kerültek be egy-egy lapba, akik, amelyek érdekeltek valakit az adott médiumnál. Természetesen előfordult olyan, hogy felkérték őt, írjon egy adott zenekarról ajánlót vagy lemezről kritikát, de ? mint mesélte ? általában szabadon dönthetett, így vissza is utasíthatott megkereséseket, ha véleménye szerint nem volt elég jó minőségű az anyag vagy elég jó a zenekar.

Az underground zenekarok már kezdettől fogva a zenei szcéna mostohagyermekei voltak, ezért sokkal kevesebb megjelenési lehetőséget kapnak, mint a mainstream együttesek. ?A ?80-as években politikai okokból, később pedig főként pénzügyi megfontolásból mellőzték ezeket a zenekarokat? ? tette hozzá Jávorszky Béla Szilárd.

A zenei szakújságíró a beszélgetés során elmondta, hogy már jó pár éve nem gyakorló újságíró, helyette könyveket ír ? az év végére jön ki például a poprocktörténeti sorozatának harmadik kötetet. Amikor a múlttal foglalkozom, és a zenekarokról gyűjtöm össze az információkat, sokszor eszembe jut, de jó lett volna, ha gondolnak például arra, hogy képeket készítsenek a koncertjeikről. A fotókat a legnehezebb rekonstruálni, hiszen ha nem készülnek el ott és akkor, már nem is fognak. Fontos tehát, hogy a zenekarok mindent dokumentáljanak főként kép- és hanganyaggal ? tanácsolta a zenei szakújságíró a zenekaroknak. Hozzátette: azt, hogy ki van a képen, már nem nehéz megfejteni, a lényeg, hogy legyen fotó a koncertekről és a turnékról ? lehetőleg olyanok, amelyek később is felhasználhatók.

Fontos azt is dokumentálni, hogyan születik a zenekar: az első koncertet, a tagokat ? a tagcseréket is ?, illetve készíteni bio- és diszkográfiát, hogy minden könnyen visszakereshető legyen ? hívta fel a figyelmet Jávorszky Béla Szilárd. Hangsúlyozta: egy zenekar honlapjának mindenképpen tartalmaznia kell még hangzóanyagokat ? bármilyen formában ?, információkat az aktuális koncertről, videókat korábbi fellépésekről, és az sem árt, ha egy-két fontosabb sajtómegjelenés is megtalálható az oldalon. Utóbbi ugyanis nagyon sokat jelenthet ? például egy műfajtörténeti könyv írásakor, de interjúkra való felkészüléshez is nagy segítséget nyújt az újságírónak.

(Fotó: Cseh Tamás Program)