A tervek szerint novemberben mutatja be a világhírű cseh kortárs koreográfus, Jirí Kylián Un Ballo című művét a Székesfehérvári Balett Színház – közölte a színház igazgatója az intézmény 2022-es terveiről tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Egerházi Attila elmondta, hogy február végétől egy másik jelentős kortárs koreográfus, a svéd Alexander Ekman Szeszély című darabját is játsszák, amelyet a vírushelyzet miatt korábban mindössze kétszer adtak elő Székesfehérváron. Az egyfelvonásos darabot nem önállóan mutatják be, hanem az általa koreografált Prométheusz című darabbal, amely egy Beethoven zenéjére alkotott cselekményes balett.

Április elején a Müpában vendégszerepel a Székesfehérvári Balett Színház, ahol a Boban Markovic Orkestar zenéjére adnak elő táncos produkciót, majd a hónap végén az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára készülő összművészeti produkcióban lépnek fel. Május végén két egyfelvonásos balett bemutatóját tartják: Az élet értelme munkacímű táncszínházi darab Örkény egypercesein alapszik.

Egerházi Attila közölte, hogy a Szeszélyhez hasonlóan több olyan darabjuk van, amelyet alig tudtak játszani a vírushelyzet miatt, ezért műsoron tartják a Pillangók, a Hattyúk tava, az Aladdin, valamint a Homokrajzok című előadásaikat.

Lehrner Zsolt alpolgármester elmondta, hogy a város teljes mellszélességgel a színház mögött áll megalapítása óta. Jelezte, hogy idén a színház költségvetésének főösszege 333,8 millió forint, ebből 231,5 millió forint az önkormányzat támogatása.

Nyitókép: Jirí Kylián. Fotó: Opera/Ann Ray