fbpx

Jó állapotban megmaradt fűszereket találtak egy balti-tengeri hajóroncsban

Sáfrányfüzért, szemes borsot, gyömbért és más, jó állapotban megmaradt fűszert találtak egy királyi hajó roncsában, amely több mint ötszáz éve süllyedt el Svédország balti-tengeri partjánál.

A János dán és norvég király tulajdonában lévő Gribshund roncsa Ronneby partjánál nyugszik a mélyben, miután 1495-ben kigyulladt és elsüllyedt, miközben a király Svédországban rendezett politikai találkozóra tartott.

A hajóroncsot az 1960-as években fedezték fel sportbúvárok, az elmúlt években szórványos feltárásokat végeztek rajta. A korábbi merülések során orrszobrokat és gerendákat találtak. A fűszerek a legutóbbi, Brendan Foley, a Lundi Egyetem régész kutatója vezette feltárások során kerültek elő a roncsba lerakódott üledékből.

„A Balti-tenger igen sajátos – kevés az oxigén, alacsony a hőmérséklet, kevés a sótartalom, így sok szerves dolog jó állapotban marad meg benne, amelyek a világóceánok rendszerében nem maradnának meg ennyire épen” – mondta Foley. „Ilyen fűszereket találni azonban eléggé rendkívüli” – tette hozzá.

A fűszerek valaha státuszszimbólumnak számítottak, csak a gazdagok engedhették meg maguknak a sáfrányt és a fokhagymát, amelyeket Európán kívülről hoztak be. A hajón talált fűszereket János király vihette magával Svédországba.

A leletet tanulmányozó Mikael Larsson, a Lundi Egyetem kutatója szerint ez az egyetlen olyan régészeti lelőhely, ahol sáfrányt találtak, ezért is egyedülálló és különleges.

Képünk illusztráció. Forrás: AFP

A rovat további cikkei