A jó borásznak gyermeke a szőlő

Egyéb

?Egy óránk van, és sok borunk? ? hangzott a felszólítás a Majoros László és Király László által tartott közös borkóstolón a közönség felé, aki hatvan perc leforgása alatt 6-7 nedűt is megízlelhetett. Elsőként az Andrássy Pincészet 2011-es tokaji sárgamuskotályos borával ismerkedhettek a résztvevők, amely a borász elmondása szerint könnyű, semmi nehézséget nem hordozó, plusz cukortartalom nélkül elkészült bor. Ezután Furmint következett, amely Majoros László szerint felveheti a versenyt a világ nagy száraz boraival: a nedűt 18 hónapig erjesztették, és színléből állították elő. ?I. Miklós cár mondása: ha ital, akkor bor, ha bor, akkor tokaji? ? hívta fel a figyelmet a vidék borainak nemzetközi hírnevére Király László borász. Majoros László ezzel kapcsolatban elmondta: a tokajit számos országban felszolgálják, például a legelitebb éttermek desszertborai között mindig szerepel, mivel a nemzetközi portfólió összeállításán dolgozó külföldi borkereskedők is rátalálnak, értékesnek vélik. hegyaljabor?A magyar emberek többsége elismeri és szereti a tokaji borokat, azonban az ára miatt nem vásárolja meg? - jegyezte meg Majoros László, aki emiatt döntött úgy, hogy olyan bort készít, amely a nagyközönség számára is megfizethető. Így készült el a 2011-es édes Cuvée, amelynek mustfoka a 25-26 fokot is eléri. ?Nem borkülönlegesség, mégis értékes nedű, amely működő árral kerül fel a  polcokra? ? magyarázta a borász, aki úgy tapasztalja, sikeres az elképzelés, az emberek valóban szívesen vásárolják az elérhető árú tokajit. A cuvée után a 2008-as kései szüretelésű Hárslevelű aszú következett szintén az Andrássy Pincészettől: ?A sav, a cukor és az alkohol ölelkezik egymással ebben a borban? ? hangsúlyozta az Andrássy Pincészet borásza, aki hozzátette: a jó bor élőlény, amely legalább ezer tényező szerencsés együttállásával születhet meg. Majoros László emellett megjegyezte: a rendszerváltást követő években népszerűek voltak a rossz, de olcsó borok, mára azonban változott a helyzet. A felnövekvő generációnak már nem elég a VBK (vörösboroskóla) néven elhíresült partyital, értékes borokra vágyik ? hívta fel a figyelmet a szakértő. A régi ?hegyaljások? által csak Király Laci bácsiként emlegetett borász, kiemelte: egy jó szakember ismérve a tisztesség. ?Egy igazi értékes nedűben nem mutatkozik meg a mesterkéltség, úgy kerül a pohárba, ahogy azt a természet csodája megadta? ? mondta Király László. A pincészetek mellett a tokaji Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet két ötputtonyos aszúja is bemutatkozott. A különleges ízű bor kapcsán Majoros László kifejtette, nem csupán a gasztronómiai örömök miatt népszerű: kemoterápiás kezelések után is alkalmazzák. A borkóstoló közönsége a különleges tokaji ízek mellett néhány tanulsággal is gazdagodott: a hegyaljai Ökoteátrum babzsákjain ülve ugyanis megtudta, a jó borásznak a szőlő gyermeke. Miután elültette folyamatos figyelmet és gondoskodást igényel.