fbpx

„Jó, hát akkor itt fogunk élni” – Megáll az idő hetvenötödször az Átriumban

Április 2-án kerül 75. alkalommal közönség elé a Proscenion Drámaszínpad Megáll az idő című előadása az Átriumban.

„Az 1982-es, Gothár Péter rendezte kultikus film 1963-ban játszódik Budapesten: az iskolabálon rock and roll szól, a házibulikon Elvis Presley, miközben az iskolai szünetben pornográf képeket cserélgetnek a kamaszok. A két dátum között eltelt húsz év alatt azonban mintha semmi sem változott volna, és mintha azóta sem változott volna semmi. Persze ma már digitális korban élünk, de a lényeget illetően mégis mintha minden ugyanolyan lenne. Minden megtörtént már, megtörténik újra és megtörténhet bármikor. Megállt az idő” – áll az előadás ajánlójában.

A kultfilm története szinte mindenki számára ismert: ’56-ban Köves István disszidál, míg felesége egyedül marad itthon két fiával, Gáborral és Dinivel. A nagyobbik egyetemre készül, míg Dini inkább csajozni. Egy fanyar életérzést sugárzó lendületes kamaszfilm, amely valójában sokkal több ennél: szembenézés a forradalom leverése utáni apátiával, amikor a felnőttek beletörődését a fiatalok lázadása ellensúlyozza és viszont. Ahogyan a Nyulassy Attila rendezte előadás is többről szól: kilép a Bereményi Géza által írt kerettörténetből, némiképp a mai korra adaptálva egyes jeleneteket, helyzeteket. Az előadás 2017-ben a Vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztivál fődíját, illetve a Magyar Szín-Játékos Szövetség arany fokozatú előadás minősítését nyerte el.

A lassan tíz éve töretlen sikerrel futó előadást Czibor Attila, Nagy Éva, Öskü Bálint, Kati Gábor, Pápai Dávid, Székely Erika, Bús Hanga, Nagy Erik, Boznánszky Anna és Bereczki Bianka játssza.

Fotó: Lakatos Péter

A rovat további cikkei