fbpx

John Eliot Gardiner és Kristine Opolais is fellép a kismartoni Herbstgold fesztiválon

Mások mellett John Eliot Gardiner brit karmester, Kristine Opolais lett operaénekes és Kirill Gerstein orosz-amerikai zongoraművész is fellép a 7. Herbstgold fesztiválon, amelyet szeptember 9. és 24. között rendeznek meg az ausztriai Kismartonban.

A kismartoni Esterházy-kastélyban megrendezett Herbstgold tavaly az eddigi legsikeresebb évét zárta olyan nemzetközileg elismert fellépőkkel, mint például John Malkovich, Juan Diego Flórez és a Quatuor Ébene. Stefan Ottrubay, a fesztivált rendező Esterházy Alapítvány igazgatótanácsának elnöke hangsúlyozta: a Herbstgold sikerének titka, hogy minden műfajban a legmagasabb minőséget célozzák meg, mindehhez pedig különleges helyszínt biztosít az Esterházy-kastély történelmi atmoszférája.

Julian Rachlin hegedűművész, karmester, a fesztivál igazgatója hozzátette: a Herbstgold idei hívószava a vágyakozás, amely mind a zeneszerzők, mind az előadók egyik legfontosabb hajtóereje. Mint kiemelte, a Herbstgold rezidens zenekara, a Chamber Orchestra of Europe mára a világ legjobbjai közé emelkedett, amihez az is hozzájárult, hogy a legnagyobb nevű művészekkel dolgozhattak együtt. Az idei fesztiválon mások mellett Sir John Eliot Gardiner vezényli majd az együttest.

Szeptember 13-án a Chamber Orchestra of Europe adja a nagyzenekari nyitókoncertet, amelyen többek között Prokofjev II. vonósnégyese és Csajkovszkij V. szimfóniája csendül fel.

Julian Rachlin ezen a koncerten szólistaként is fellép, a fesztivál folyamán pedig kamarazenészként is muzsikál, így a Kirill Gersteinnal közös előadóestjükön is.

Julian Rachlin a Herbstgold ez évi műsorából kiemelte Kristine Opolais fellépését: az egyik legnagyobb kortárs operadíva áriaestjén Georges Bizet, Giuseppe Verdi és Giacomo Puccini operáiból hallhat részleteket a közönség.

A fesztiváligazgató felhívta a figyelmet a program műfaji sokszínűségére is. Jazz klasszikusokkal lép fel például Samara Joy, aki fiatal kora ellenére máris kétszeres Grammy-díjas; a hollywoodi színészlegenda, George Hamilton pedig Sergei Dreznin Lisztomania című műve ősbemutatójának sztárvendége lesz. Angelika Kirchschlager mezzoszoprán Alfred Dorfer színművésszel és Julius Drake zongoraművész kíséretével
Egy uszkár halála címmel jelentkeznek közös zenés esttel, amelyen mások mellett Beethoven, Schubert, Schumann, Mahler és Korngold dalai lesznek hallhatók.

Cornelia Sonnleithner szoprán Thetis szerepét alakítja majd Joseph Haydn Acis című operájában.

Mint az operaénekes elmondta, nagy örömmel fogadta a meghívást, mert véleménye szerint még mindig nem értékelik megfelelőképpen Haydn operaszerzői tevékenységét.

Az egykor az Esterházy-család megrendelésére komponált opera további szerepeiben Elisabeth Breuer, Elisabeth Wimmer és Cristoph Filler lesznek hallhatók, a Barucco Consortot Heinz Ferlesch vezényli, a színrevitelt pedig a Carolin Pienkos–Cornelius Obonya rendezőpáros vállalta. A fesztivál részletes programja a ezen a linken érhető el.

Nyitókép: Herbstgold fesztivál. Fotó: Josef Siffert

A rovat további cikkei