Zola rajongott érte, Csehov utánozta. Regényes életút, mintegy 100 megírt kötet, viharos házasságok és barátság Petőfivel. A Talpig magyar e heti adásának főszereplője a fegyelmezett sármőr, Jókai Mór. Podcastajánló.

Jókai Mór volt az első író, aki regényei honoráriumából nagypolgári stílusban élhetett. Miért okoztak botrányt a házasságai, és miért romlott meg barátsága Petőfivel? A nagy mesemondó regényes életútját Hansági Ágnes irodalomtörténész segítségével mutatjuk be.

Jókai művészetének egyik legfőbb értéke a nyelve: lebilincselő stílusban, tisztán, választékosan fogalmazta meg gondolatait. Vajon hogyan boldogulunk ma ezzel a nyelvi leleménnyel? Balázs Géza nyelvészprofesszor, a kétkötetes Jókai-szótár egyik szerzője mesél erről.

A kőszívű ember fiai című Jókai-regény 1965-ös filmadaptációjában a jóképű Baradlay Richárdot alakította, a 2022-ben debütált musicalváltozatban pedig az apa, Baradlay Kazimir bőrébe bújt. Beszélgetőpartnerünk Mécs Károly Kossuth-nagydíjas és Jászai Mari-díjas színművész.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.