A Jókai200 emlékév programjaihoz kapcsolódva a KIM hagyományteremtő szándékkal hirdette meg március 16-ára a Jókai-bableves napját. A Jókai-bableves nap bevezetésével a minisztérium célja nemcsak az volt, hogy felhívja a figyelmet a magyar gasztronómiára, hanem az is, hogy egy olyan eszközt találjanak, amellyel Jókai Mór születésének kétszázadik évfordulóján a magyar emberek – bárhol élnek is a világon – kötetlenül és jó hangulatban élhetik meg a magyarsághoz tartozásukat.
Az „eredeti” Jókai-bableves receptjét Gundel Károly vetette papírra 1934-ben, azóta azonban számos variáció látott napvilágot, így a Jókai-bablevesnek több receptje is lehet.
A kampányba több ismert szakács és a világ 26 országában jelen lévő Liszt Intézet-hálózat is bekapcsolódott, hogy a mai napon együtt főzzék és fogyasszák el a magyar kultúrára, Jókaira, a magyar gasztronómiára emékeztető, egyben a nemzeti összetartozást jelképező Jókai-bablevest.