Jókai és a színház kapcsolata sokrétű és szerteágazó.

Az író nemcsak színpadi szerzőként kötődött a korabeli színházi élethez. Laborfalvi Róza révén a kezdetektől jól ismeri a színház világát. Egyik legjobb barátja, Szigligeti Ede évtizedeken át a szomszédja. A cigánybáró révén Strauss átütő sikerében szerzőtársa, amint Liszt és Erkel Ferenc is

Bár Jókai drámaíróként bizonyosan nem hagyott olyan maradandó műveket maga után, mint prózaíróként, korabeli sikeréhehez lényegesen hozzájárultak drámái, regényeinek színházi adaptációi.

A Jókai kritikai kiadás máig adós a drámakötetekkel. Kerényi Ferenc halála után a drámák kritikai kiadása hosszú éveken át reménytelen vállalkozásnak tetszett.

A Tempevölgy folyóirat 2012 óta három alkalommal adott otthont annak a konferenciasorozatnak, amely nagymértékben hozzájárult Jókai „újraélesztéséhez”, és a Jókai-kánon megújításához. A konferencia célja, hogy Jókai munkásságának egyik kevéssé feltárt területét helyezze a középpontba, és a legújabb eredmények bemutatásának fórumot teremtsen.

Részletes program itt.

A konferencia szervezője a Tempevölgy, támogatója a Nemzeti Kulturális Alap és Balatonfüred Város Önkormányzata, a PIÜ Kárpát-medencei Igazgatósága ajánlásával.

Nyitókép: Jókai Mór a dolgozószobájában. Fotó forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum