Különleges kortárs zenei eseménysorozatot rendeznek KOMP néven október 13-15. között a belvárosi Tesla LOFT terében. A koncerteken a jelen elismert, illetve a jövő tehetséges alkotóinak legújabb kompozícióival találkozhatnak a kortárs komolyzenére nyitott érdeklődők.

A háromnapos koncertsorozaton Bucz Magor Soma zenetörténész kalauzolja végig a hallgatóságot, miközben mindhárom napon más-más zenei és művészeti műfajban aktív alkotóval beszélget. A KOMP nyitónapján, október 13-án Tóth Árpád karnagyot, a Csíkszerda kóruscsalád megálmodóját és vezetőjét látja vendégül, akivel a kórusművészet és a komolyzene kapcsolatait veszik számba.

A koncert során három kompozíció is elhangzik, amely a közelmúltban az Anima Musicae Kamarazenekar felkérésére született – ezeket az együttes tagjai adják elő. Ősbemutatót hallhatunk emellett Beischer-Matyó Tamás Concerto antico c. művéből, illetve egy világpremierből Barnabás Dukay zeneszerzőtől.

Október 14-én
Göttinger Pál rendező beszélget Bucz Magor Somával, akitől a komolyzene
színházi alkalmazásairól tudhatnak meg izgalmas kulisszatitkokat a jelenlevők. A
szerdai koncert a kamarazene legkülönbözőbb árnyalatait vonultatja fel,
miközben összesen nyolc ősbemutató is elhangzik, például Zombola Péter, Bánkövi
Gyula vagy Csemiczky Miklós kompozícióiból. Az alkalom keretét vonósnégyesek
adják, a közreműködők között pedig többek között Kokas Katalint és Kelemen
Barnabást is köszönthetjük.

A háromnapos
sorozat zárónapján, csütörtökön a Blahalouisiana frontemberét, Schoblocher
Barbarát
kérdezi a moderátor a hazai könnyűzenéről, az énekesnő komolyzenei
múltjáról, valamint kortárs könnyű és komoly műfajok kapcsolódásáról. Az este
során ismét öt ősbemutató hangzik el, többek között a dalszerzőként is
országosan ismertté váló Bella Máté, valamint az idén Kodály Zoltán Zenei
Alkotói Ösztöndíjat elnyert Molnár Viktor műveiből.

A KOMP a komoly múltra visszatekintő Mini-Fesztivál hagyományait követi, annak megújulásaként tekinthető módon a Magyar Zeneművészeti Társaság kortárs zenei válogatása. A három estén át tartó sorozat 33. alkalommal tölti be a kortárs zene olyan platformjának szerepét, amely teret enged a komolyzenei koncertélmény kötetlenebb befogadásának, az élő párbeszédnek, a ma alkotó szerzőkkel való közvetlen találkozásoknak, bemutatóik személyesebb megünneplésének. Ehhez tökéletes díszletet szolgáltatnak a Tesla LOFT különleges, érdekes terei. A program a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében valósul meg a CAFe Budapest keretein belül.

Kiemelt kép: Kokas Katalin és Kelemen Barnabás / Emmer László