Idén november 18. és 20. között kilencedik alkalommal kerül sor az Országos Rajzfilmünnepre. Ahogy a fesztivál címe is jelzi, nem csak egy helyszínre koncentrálódik az esemény: Abaújkérttől Zámolyig, megyénként 5-7 helyszín biztosít kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak.

A helyszínek listája és a megtekinthető rajzfilmek folyamatosan frissülnek. A vetítések mellett a helyszínek többsége izgalmasabbnál izgalmasabb kísérőprogramokkal (kézműves-foglalkozás, kvíz, totó, táncelőadás) várja a látogatókat.

Rajzfilmek, amik összekötnek minket

Ki ne emlékezne Vízipók-csodapókra, Frakkra, esetleg a Futrinka utca lakóira vagy a Magyar népmesék szereplőire? Ezen a hétvégén Bálint Ágnes írói és dramaturgi munkássága között is „mazsolázhatnak” a résztvevők. A 65 éves Pannónia Filmstúdió alkotásainak köszönhetően különös kalandokba keveredhetnek Mézga Aladárral, a kivételes alkalmak egyike, hogy ők kérhetik következőként Dr. Bubót és A nagy ho-ho-horgász főcímdalát egyként énekelhetik ezen az ünnepi hétvégén. Jankovics Marcell animációs filmes életműve előtt tisztelegve pedig olyan rajzfilmklasszikusokat is megnézhetnek, mint a János vitéz és Az ember tragédiája. A IX. Országos Rajzfilmünnep fővédnöke Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye.

Igazi örökzöld rajzfilmeket köszönhet az esemény a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívumnak és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA). Csatlakoztak az eseményhez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszékének, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének és a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció és Médiadesign Tanszékének alkotóműhelyei.

Évről évre egyre több magyar animációs filmstúdió is részt vesz az alkotásaival a fesztiválon. A Kecskemétfilm mellett a KGB Stúdió, a KEDD Animációs Filmstúdió, a The Hoppies, a BALFilm, a Filmfabriq, a Magyar Rajzfilm Stúdió, a Ionart Stúdió, a CUB Animation, a Luther Kiadó, a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft., a Picture Start stúdió, a Mimicry Motions, a BODDAH, a SALTO Film, a Borka és az Omega-Kreatív is képviseli magát alkotásaikkal.

A Mozinet filmjei mellett pedig a Kecskeméti Animációsfilm-fesztivál, a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, az Anilogue és Cinemira Nemzetközi Gyermekfilmfesztivál programjaiból ízelítőt is láthatunk a rajzfilmünnep alkalmával.