November 29-én legújabb gálakoncertjével tér vissza José Carreras Magyarországra. „Nagyon örülök, hogy visszatérhetek egyik kedvenc közönségemhez, a magyar zenerajongókhoz, akik előtt már sok emlékezetes fellépésem volt” – mondta a tenor, aki a Papp László Budapest Sportarénában lép fel.

Minden idők egyik legsikeresebb operaénekesét a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséri, vezényel David Giménez, a sztárvendég Miklósa Erika lesz.

José Carreras különösen Verdi és Puccini opera-előadásaiban szerzett hírnevet magának. Diszkográfiája több mint százötven lemezfelvételt tartalmaz (ezek közül ötven teljes opera), nevéhez 85 milliós lemezeladás fűződik. Barcelonában született. Tehetsége hamar megmutatkozott, alig nyolcévesen a spanyol rádióban adhatta elő Az asszony ingatag című Verdi-áriát. Tizennyolc évesen debütált Bellini Norma című operájában, a címszerepet éneklő szoprán, Montserrat Caballé ajánlására pedig szerepet kapott Donizetti Lucrezia Borgia című operájában is.

1971-ben megnyerte a parmai nemzetközi Verdi-énekversenyt, ugyanabban az évben mutatkozott be Londonban, három évvel később a Salzburgi Ünnepi Játékokon Herbert von Karajan meghívására Verdi Requiemjében léphetett fel. A dirigens hatására nyitott a lírai tenor repertoártól a hősi tenor szerepek felé. Nagy sikerrel szerepelt a könnyedebb műfajokban is, énekelt Leonard Bernstein West Side Story című musicaljében Kiri Te Kanawa oldalán.

Huszonnyolc évesen már meghódította a bécsi Staatsoper, a londoni Covent Garden, a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönségét. A zenekritikusok elsősorban hangjának különleges, lágy csengését, szerepeivel való teljes azonosulását emelték ki. Carreras 1987-ig mintegy hatvan szerepben, több mint ezer alkalommal lépett fel, abban az évben derült ki, hogy leukémiában szenved. Legyőzte a betegséget, 1988 júniusában Barcelonában 150 ezres tömeg előtt tért vissza, nemzetközi alapítványt hozott létre a leukémiás betegek és a betegséggel kapcsolatos kutatások támogatására, számos jótékonysági eseményen vesz részt. Az Európai Hematológiai Társaság 1999-ben Carreras-díjat alapított a hematológiai kutatások elismerésére.

1990-ben, az olaszországi labdarúgó világbajnokság döntője előtt együtt lépett fel két másik világhírű tenorral, Plácido Domingóval és Luciano Pavarottival (A Három Tenor). Az előadást a televízióban százmilliók követték. Akkora sikerük volt, hogy további harminc alkalommal adtak együtt koncertet, amivel óriási lemezeladásokat generáltak. Carreras volt a sevillai világkiállítás és a barcelonai nyári olimpiai játékok programjainak művészeti vezetője. 2009-ben jelentette be visszavonulását az operaházi szerepektől, fellépéseit azóta koncertekre korlátozza. Kivételt egy alkalommal tett: 2014-ben Christian Kolonovits osztrák zeneszerző El Juez (A bíró) című operájának címszerepe kedvéért, a mű bilbaói ősbemutatóján.

A Grammy-díjas tenor megkapta a francia Becsületrendet, a Brit Award zenei díjat, a spanyol Asztúria hercege díjat, hazájában több színház a nevét viseli.

Magyarországon is rendkívül népszerű; pályafutása elején többször dolgozott együtt Házy Erzsébettel, később Tokody Ilonával, Rost Andreával és Marton Évával. 1976-ban járt először Budapesten, 2005-ben ő „énekelte be” a Nemzeti Hangversenytermet az újonnan felépült Müpában. Legutóbb 2018 decemberében hallhatta a magyar közönség, amikor a Budapest Sportarénában több áriát adott elő.

Novemberi koncertjén az Arénában Miklósa Erika Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima díjas koloratúrszoprán énekesnő lesz a vendége. A gálaesten a Carrerashoz hasonlóan katalán David Giménez vezényli a Budafoki Dohnányi Zenekart. Giménez rendszeresen együtt dolgozik José Carreras mellett Plácido Domingóval, Anna Netrebkóval, Kiri Te Kanawával és Bryn Terfellel is. A Budafoki Dohnányi Zenekar 1993 óta hivatásos együttesként, Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy, érdemes művész irányításával Magyarország egyik vezető együttese, amely Európa valamennyi országában fellépett már. A zenekar kísérte 2017-ben José Carrerast budapesti koncertjén.

Nyitókép: Jose Carreras 2021. december 19-i koncertje Szófiában. Fotó: Georgi Paleykov / NurPhoto via AFP