liliom_eszenyi_eniko_es_hajduk_karoly_600x418.png
Eszenyi Enikő és Hajduk Károly
Molnár Ferenc Liliomja 110 éve hódítja meg a világ színpadait. Julika és Liliom szerelmének legendája a világ nagy művészeit is megihlette: Orson Welles rádiójátékot, Fritz Lang filmet rendezett, Ingrid Bergman pedig eljátszotta Julikát. A Vígszínházban Csortos Gyula és Varsányi Irén vitte sikerre Molnár életművének egyik kiemelkedő alkotását, 1993-ban pedig Kaszás Attila és Eszenyi Enikő játszotta a két főszerepet. A Vígszínház házi szerzőjének művei tovább élnek a Víg színpadán: A Pál utcai fiúk, a Játék a kastélyban és A testőr után a Liliomot is újra láthatja a közönség. A szívszorító történet két főszereplője most Hajduk Károly és Szilágyi Csenge. Ficsurt Orosz Ákos, Marikát Waskovics Andrea, Muskátnét Eszenyi Enikő, Hugót Zoltán Áron játssza.

 


varsanyi_iren_es_csortos_gyula_a_liliom_c_darabban__forras_szinhaz.hu_600x483.png
Varsányi Irén és Csortos Gyula a Liliom című darabban (1909).Fotó: szinhaz.hu


?Molnár Ferenc ezt a darabot kifejezetten a Vígszínház számára írta. Az ősbemutató ugyan nem lett sikeres, de amikor néhány évvel később újra színpadra vitték, akkor maximálisan elnyerte a nézők tetszését. Rendkívül nagy lehetőség egy alkotócsapatnak, és azon belül egy színésznek egy olyan patinás intézményben dolgozni, mint a Vígszínház, ráadásul egy ilyen csodálatos darabon. Az én ízlésem szerint ez az egyik legjobb dráma a világirodalomban, azért is, mert van benne egy kettősség, egy kicsit elemelkedik egy transzcendens síkba, nemcsak egy földhözragadt történetről van szó. Én nagyon szeretem az ilyen műveket? ? mesélte a Ficsurt alakító Orosz Ákos az előadásról.


babarzcy_la__szlo___vi__g_1993_600x488.png
Jelenet a Babarczy László által rendezett előadásbólEszenyi Enikő és Kaszás Attila
?Ennek a darabnak a témafelvetése egyetemes. A túlvilág, a jó cselekedetek, vagy a félresiklott, jónak induló, de rossz cselekedetek témaköre nem feltétlenül a mai nézőnek szól csak, hanem az örökkévalóságnak is. Ez ugyanúgy aktuális ma, és az lesz 100 év múlva is. Szerintem az a legnagyobb erőssége a Liliomnak, hogy örökérvényű dolgokról beszél. Azok a darabok az időtállóak és igazán mélyek, amelyek ezeket a témaköröket kapargatják, ettől válnak kortalanná? ? mondta Orosz Ákos.

ifj._vidnyanszky_attila__a_liliom_c_darab_proba_fotozasan__forras_vig_600x411.png
ifj. Vidnyánszky Attila a Liliom próbájánFotó: Szkárossy Zsuzsa

A Marikát alakító Waskovics Andrea az általa játszott karakterről így nyilatkozott: ?Cserfes, mindenben benne van, rendkívül aktív, energikus lány, aki állandóan beszél, nem bírja magában tartani a gondolatait, mindent ki kell adnia azonnal. Nem mindig érzi, hogy melyik helyzetben kellene csendben maradni, ő akkor is elmondja, amit akar, amikor a szituáció nem alkalmas erre. Rengeteg szeretet van benne, és sokat kompenzál a hangosságával.?
Arról pedig, hogy mennyire különleges világot tud Molnár a színpadon teremteni, így szólt: ?Valamelyik nap kiültem nézni azt a jelenetet, amikor Csenge és Hajduk Károly a padon ülnek. Nincs a színen rajtuk, a padon meg a tücsökciripelésen kívül semmi. Szeretem Molnár Ferencet és Szép Ernőt, akik képesek voltak ilyen világot teremteni.?