fbpx

Jövő héten kezdődik az Olasz Filmfesztivál

November 6 és 16. között a Puskin moziban és a távmoziban láthatjuk a legújabb olasz filmeket

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén 13 kortárs olasz alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

November 6-án a budapesti Puskin moziban Francesco Bruni negyedik filmjével, az idei Római Filmfesztiválon debütált Vajon mi lesz? című alkotással nyílik a 18. Olasz Filmfesztivál. A film sajátos iróniával mesél egy férfi (Kim Rossi Stuart) betegségén átvezető utazásáról, a halállal való szembenézéséről.

Vajon mi lesz?

A magyar közönség láthatja majd Claudio Noce harmadik egész estés filmjét, a 77. Velencei Filmfesztiválon bemutatott Miatyánk című alkotást, melynek főszereplője Pier Francesco Favino, aki elnyerte a legjobb férfi főszereplőért járó Coppa Volpi díjat. A film is valóságos történeten alapul, melynek maga a rendező is szomorú elszenvedője volt. 1976-ban Rómában, az úgynevezett ólomévekben a rendező apja, Alfonso Noce, a terrorellenes egység helyettes vezetőjeként egy merénylet alatt megsebesült.

Szintén a 77. Velencei Filmfesztiválon fontos elismerésben részesült Pietro Castellitto első filmje, a Ragadozók, amely elnyerte a Legjobb Forgatókönyvért járó Horizont-díjat. A film hamisítatlan iróniával mesél a társadalmunk minden rétegében szinte uralkodóvá vált magányról, a kommunikációs nehézségekről és a megértés hiányáról. Némileg szürreális komédia az Olasz Filmfesztivál zárófilmje, A nélkülözhető boldogság pillanatai, mely Francesco Piccolo azonos című regényéből készült Daniele Luchetti rendezésében. A film főszereplője Pierfrancesco Diliberto, ismertebb nevén Pif. A rendező 2018-ban az Olasz Filmfesztivál vendége volt Budapesten az Én vagyok a vihar című filmje kapcsán. Magyarországon korábban a Testvérem egyedüli gyerek című filmjét is forgalmazták.

A nélkülözhető boldogság pillanatai

Az Olasz Filmfesztivál idei 13 filmjében az új olasz színészgeneráció több tehetséges tagját láthatjuk viszont. Az Utódok című film főszereplője Valerio Mastandrea, akik a magyar nézőkaz Éljen a szabadság című filmből és a Teljesen idegenek Lelejeként ismerhetnek, a 18. Mittelcinemafesten vetítendő Majdem kifogástalan szülők főszereplője, Anna Foglietta a Teljesen idegenek Carlottáját alakította, valamint a Duna TV-n bemutatott A Maffia csak nyáron öl című sorozat főszereplője volt. 

A Teljesen idegenek Peppéjét, Giuseppe Battistont most A nagy lépés főszereplőjeként láthatjuk, amellyel díjat is nyert a 2019-es Torinói Filmfesztiválon. A fesztiválon látható lesz továbbá az Oscar-díjas Gabriele Salvatores Ne félj, ha megölellek című alkotása, melynek főszereplőjét, Claudio Santamariát a Bűnügyi regényből ismerheti a magyar közönség.

A filmek egy részét Szegeden és Debrecenben is vetítik majd.                         

Nyitókép: Ragadozók          

A rovat további cikkei