A darab megszületését a világot bejárt emblematikus fotó inspirálta: a zaporizzsjai állami cirkuszban készült, Ágyak a manézsban című fényképen a 200 kilométerre fekvő Mariupolból és Volnovaktából menekülőknek készítettek elő szállást a cirkuszi manézsban.

A darab célja, hogy átadjanak egy fontos társadalmi üzenetet: teljes egyetértésben dolgoznak együtt az ukrán és az orosz artistaművészek. „Adj, uram, esőt, hogy lemossa a könnyeket, adj esőt, hogy tisztára mossa az utakat, és hazataláljunk” – ez a darab mottója, amely a hazatérésről, a békéről, a háború befejezésének vágyáról szól. „A cirkuszművészetben nincsen ellentét, itt mindenki közösen, egységben dolgozik és él” – idézi a közlemény Fekete Pétert, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatóját, a darab rendezőjét.

A telt házas előadást több mint 150 ezer néző tekintette meg, köztük több ország nagykövete is, valamint ukrán és orosz szakemberek. Legutóbb Anatolij Kurtiev, Zaporizzsja polgármestere és az ukrán Sevcsenko Alapítvány vezetősége gratulált a darabhoz. Az intézményt támogatásáról biztosította és adománnyal segítette a Hungary’s Female Ambassadors (Magyarország női nagykövetei) szervezet is.

„A szolidaritás és az összefogás nagyszerű példája, szakmailag kiváló, emberileg pedig nemes gesztus, hogy a Fővárosi Nagycirkusz az ukrajnai háború kitörése óta már több száz, Ukrajnából érkezett artistaművésznek, artistanövendéknek, tanáraiknak és családtagjaiknak nyújtott segítséget, menedéket és reményt” – írják levelükben Magyarország diplomáciai képviseleteit vezető női nagykövetek és főkonzulok.

Az intézmény oltalma alatt álló artista menekültek – többek között a Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémiából és a Harkivi Cirkusz Stúdióból – körülményeit az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) is vizsgálta. Példaértékűnek ítélték meg a befogadás, az empátia és a szakmaiság minden aspektusát – olvasható az összegzésben.

Nyitókép: a RAIN – Esőcirkusz produkció bemutató sajtótájékoztatója a Fővárosi Nagycirkuszban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán