Jövő! Menő! Múzeum! címmel szeptember 25-én indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Az országos rendezvénysorozat idei koncepcióját a tudomány és a technológia témakörök mentén alakították ki, ezen belül is kiemelt figyelemmel a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjaira.

Több mint 40 fővárosi és 80 vidéki helyszínen 18. alkalommal várja gazdag programkínálatával a látogatókat a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A szervező és koordináló ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). A fesztivál szeptember 25-én a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval indul, amelynek helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum lesz. A Tudomány? Természetesen! című szakmai konferencia egyben rangos szakmai elismerések ünnepélyes gálája is, ahol átadják a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat, a Múzeumpedagógiai Életműdíjat és a Családbarát Múzeum elismeréseket.

A Múzeumok Őszi Fesztiválját beharangozó sajtótájékoztatót szeptember 21-én a Magyar Természettudományi Múzeumban tartották. Az eseményen részt vett Dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője, aki az országos kulturális rendezvények tükrében mutatta be a Múzeumok Őszi Fesztiválja szerepét. Az újságírókat Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója és Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntötte. Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumok Oktatási és Módszertani Központ igazgatója ismertette a rendezvénysorozat koncepcióját.

A 2023-as rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumok kompetencia- és készségfejlesztésben betöltött szerepére. A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó intézmények 10 tematika mentén szervezték meg programjaikat.

Az idei év újdonsága a Csak természetesen témakör, amely elsősorban a természettudományokhoz, természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál. A fiatalokat minden évben megszólító, 16 éven felülieknek szóló tematika ezúttal a Kerülj pályára! alcímet kapta, és arra irányul, hogy a múzeumok megmutassák, milyen eszközökkel tudják megszólítani a fiatalokat, támogatni a diákok készségfejlesztését, akár a pályaválasztásukhoz is segítséget nyújtva.

A Hozzáférhető múzeum tematikához kapcsolódó programok között találhatunk fizikai, szellemi és szociális hátránnyal élők számára szervezett foglalkozásokat, de olyanokat is, amelyek a múzeum falai közül kilépve oktatási intézményekbe, idősek otthonába viszik el a múzeumi tartalmat. Visszatér idén a korábbi évek sikeres témaköre, a Múzeumi kulisszatitkok, amelyen belül a muzeális intézmények látogatói szem elől rejtve lévő titkaiba is betekintést nyerhetnek a résztvevők.

A korábbi évek sikeres tematikái ezúttal is szerepelnek a rendezvénysorozat programjában. Az Értékeink újratöltve című témakör célja a szellemi kulturális örökségvédelem és nagyjaink hagyatékának kreatív múzeumi eszközökkel való bemutatása. A Fitt múzeumhoz kapcsolódó programok az egészségmegőrzésre és a testi-lelki jóllét múzeumi eszközökkel való megteremtésére irányulnak. Ennek keretében a múzeumok szerveznek például vitalizáló sétákat vagy kerékpározásokat a történelmi emlékhelyek, kulturális helyszínek, építészeti emlékek és természeti különlegességek felfedezésére, de várják a látogatókat jógára, illetve reggeli tornára is.

A Múzeumi szünetelő az őszi szünet alatt kínál a gyermekek és a családok számára kikapcsolódási lehetőségeket. A Múzeumi őszbúcsúztató programjaiban megjelennek az évszakok és azok jellegzetességei, motívumai. Többek között kézműves foglalkozásokra, az őszi jeles napokhoz kapcsolódó rendezvényekre várják a látogatókat.

A Tanárok és óvodapedagógusok napja ebben az évben is arra kínál lehetőséget a múzeumoknak, hogy bemutassák a pedagógusoknak, milyen eszközökkel tudják támogatni a köznevelést, a gyermekek fejlesztését. A Szakmai programok tematikán belül pedig kerekasztal-beszélgetések, konferenciák, könyvbemutatók és workshopok formájában a fesztivál kiemelt témáját, a tudományok, valamint a készségfejlesztés múzeumi aspektusait mutatják be a muzeális intézmények.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programkínálatáról és témaköreiről bővebben itt olvashatnak.

Nyitóképen a Múzeumok Őszi Fesztiváljának sajtótájékoztatója. Fotó: Szabados Tamás