Muzeális intézményi jelentkezőket vár a Múzeumok Őszi Fesztiváljára a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, amelynek idei jelmondata: Jövő! Menő! Múzeum!

Az idén Jövő! Menő! Múzeum! jelmondattal rendezik meg a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatot szeptember 25. és november 13. között. A rendezvény ez évi koncepcióját a tudomány és a technológia témaköreinek mentén alakították ki. Ezen belül is kiemelt figyelmet kapnak a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjai, valamint a tudományos eredmények hiteles közvetítése.

Mint a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ honlapján olvasható, a technológiai vívmányok áradata új perspektívákat nyitott a múzeumok számára. Ám a látogatók többsége még ma is a korábbi, hagyományos tárgyközvetítő szerepet kapcsolja a múzeumokhoz, ezért fontos felhívni a figyelmet a digitalizált tartalmakat is közvetítő, a közönséget interaktív módon bevonó múzeumra.

„A közel másfél hónapos rendezvénysorozattal a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumoknak a kompetencia- és készségfejlesztésben betöltött szerepére kívánjuk ráirányítani a figyelmet” – írja honlapján a MOKK.

A rendezvény egyúttal kapcsolódik az Európai Bizottság által márciusban meghirdetett Készségek Európai Évéhez is, amely az egész életen át tartó tanulást szorgalmazza. A rendezvénysorozat egyik célja rávilágítani arra, hogy a múzeumok szerepet vállalhatnak az egyes szakmák továbbéltetésében, sőt akár újjáélesztésében, valamint támogathatják a szakképzést is.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának ebben az évben meghirdetett tíz programtematikája közül egy szól a múzeumi szakmának, kilenc pedig a nagyközönségnek. Az új témakör idén a Csak természetesen címet kapta, és elsősorban a természettudományokhoz, természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál.

A jelentkezés és a programtervezet beküldésének határideje július 18.

Forrás: MOKK