fbpx

Jövő nyáron debütál a Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettverseny

2023 nyarán rendezik meg az év egyik legjelentősebb nemzetközi kulturális eseményét, a Hungarian Ballet Grand Prix versenyt – jelentették be szerdán a Magyar Állami Operaházban.

A jövőre debütáló rendezvény a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program részeként valósul meg. Az eseménynek a veszprémi ActiCity ad majd otthont 2023. június 26. és július 1. között. A tehetséggondozás és az utánpótlásnevelés céljából létrehozott rendezvény a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával valósul meg.

A Hungarian Ballet Grand Prix hosszú távú célja a tehetséggondozás, valamint a hazai balettoktatás és a balettművészet szélesebb körben való népszerűsítése.

A versenyzők professzionális és amatőr kategóriában, a klasszikus és a modern balett területén mérhetik össze tudásukat, és a verseny magas színvonalát az együttműködő partnerek mellett egy nyolcfős, a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, mestereiből és elkötelezett támogatóiból álló zsűri biztosítja majd. 

„2017-ben ismertem meg Solymosi direktor urat, azóta követem figyelemmel vízióit. A Hungarian Ballet Grand Prix egy évtizede igazgatói pályázatának kiemelt célkitűzése volt, melyet 2021 telén kezdtünk el újratervezni. Jövőre Európa Veszprémre figyel, mi pedig megtöltjük a várost balettel” – mondta el Steiner-Isky Annamária, a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Hungarian Ballet Grand Prix ötletgazdája.  

„Egy nemzetközi balettverseny létrehozása több mint tízéves álmom, így ez eddig minden balettigazgatói pályázatomban szerepelt. Hálás vagyok azért, hogy a Veszprém–Balaton 2023 EKF-program keretein belül most végre lehetőségünk nyílik az első Hungarian Ballet Grand Prix megrendezésére. Egy ehhez hasonló verseny nemcsak az utánpótlás-nevelés és a szakmai találkozások miatt fontos, de egy ország kulturális életének nemzetközi ismertsége és elismertsége szempontjából is kiemelt jelentősége van” – mondta el a sajtótájékoztatón Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója.

Ókovács Szilveszter

„A Magyar Nemzeti Balettintézet és az Operaház Gyermekkara összesen több mint kétszáz gyermek magas színvonalú művészeti fejlődését biztosítja. A leendő balett-táncosaink és kórusénekeseink képzésének a jövőben szeretnénk még nagyobb figyelmet szentelni, ezért nagyon fontosnak tartom a most induló Hungarian Ballet Grand Prix támogatását. A terveink között egy, az intézeteinkben tanuló gyermekek speciális igényeinek megfelelő, saját nyolcévfolyamos iskola, az Opera Campus létrehozása is szerepel. Erre szintén a jövő tehetségeinek támogatása miatt van óriási szükség” – mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház Főigazgatója.

Az első magyarországi nemzetközi balettverseny a fiatalokra, a 7–18 éves korosztályra fókuszál, ezen belül pedig öt korcsoportban, pre-competitive, junior és youth kategóriákban versenyezhetnek a fiatal tehetségek.

A jelentkezőknek összesen három fordulóban kell bizonyítaniuk.

A versenyzőknek egy előre megszabott variáció bemutatását videóanyag formájában kell beküldeniük, míg a második fordulóban már személyesen mutathatják be egyéni, csoportos és duettszámaikat. A harmadik fordulóban a legtehetségesebbnek bizonyuló finalisták teljesen új, a rendezvény ideje alatt tanult produkciójukat mutatják majd meg a közönségnekra. A Hungarian Ballet Grand Prix dobogósait a rendezvény utolsó napján, egy nagyszabású gálaműsoron mutatják majd be.

A verseny 15–18 éves korú nyertese Youth Grand Prix elismerésben és pénzjutalomban részesül, és meghívott előadóként lehetőséget kap a következő évi gálán való fellépésre. A 10–14 éves korosztályok nyertese elnyeri a Junior Grand Prix elismerést.

„A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program közép- és hosszú távon is jól látható európai kulturális térséggé kívánja erősíteni Veszprémet és a Bakony–Balaton régiót. A fiatalok bevonása a művészetek világába ehhez az egyik legjobb eszköz, így logikus döntés volt a hagyományteremtő céllal induló Veszprém Ballett Grand Prix pályázatát elfogadni és támogatni: a fiatalok klasszikus és kortárs táncversenye a régiót és Veszprém várost tartósan beemeli a nemzetközi táncművészeti vérkeringésbe” – mondta Markovits Alíz, a VEB 2023 EKF vezérigazgatója.

A Hungarian Ballet Grand Prix részletes versenykiírását a szervezők 2023 elején publikálják majd a www.hbgp.hu oldalon, amelyet a versennyel, valamint a veszprémi döntővel és a gálaműsorral kapcsolatos információkért is érdemes figyelemmel kísérni.

Fotó: Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány

A rovat további cikkei