Három arany, kilenc ezüst és négy önálló színesfém emlékérme szerepel a 2024-es emlékérme-kibocsátási programban.

Nyolc, korábban megkezdett, népszerű emlékérme-sorozat folytatódik. A Középkori magyar aranyforintok elnevezésű sorozat V. László aranyforintja tematikában bővül új érmékkel, köztük az év legértékesebb arany érméjével. Az Árpád-házi magyar szenteket ábrázoló arany emlékérme-sorozat új tagja Árpád-házi Szent Kinga előtt tiszteleg.

Az ezüst emlékérme-sorozatok közül a hazai vármegyéket és vármegyeszékhelyeket ismertető, a standardnál nagyobb átmérőjű ezüst emlékérme-sorozat Pécs tematikával bővül. A Magyar származású Nobel-díjasok sorozat részeként Oláh György kémikus és Herskó Ferenc orvos, biokémikus tiszteletére bocsát ki az MNB ezüst emlékérmét.

Olyan népszerű színesfém sorozatok is folytatódnak egy-egy elemmel, mint a magyar pásztor- és vadászkutyafajták, illetve a magyar népmesék. A nemzeti emlékhelyeket bemutató érmesorok következő darabja a Szent Márton-bazilikafelszentelésének 800. évfordulóját ünneplő Pannonhalmi Főapátság tiszteletére jelenik meg. A Nemzeti Hauszmann Programot bemutató sorozatban a Főőrség épülete kerül emlékérmére. Továbbá ezüst emlékérme jelenik meg gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 aradi vértanú kivégzésének 175. évfordulója alkalmából. A jegybank az alapítása centenáriumára szintén egyedi kialakítású érmével készül. Érme jelenik meg a legeredményesebb magyar versenyló, Kincsem születésének 150. évfordulója alkalmából.

Az MNB ezüst emlékérme kibocsátásával tiszteleg továbbá a nyilas rémuralom alatt közel száz zsidó életét megmentő Salkaházi Sára apáca előtt, születésének 125. és halálának 80. évfordulója alkalmából. Emellett olyan világméretű sportesemények tiszteletére is megjelenik emlékérme, mint a jövő évi XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Paralimpiai Játékok.

Fotó (illusztráció): Komka Péter / MTI