Az új állami középdíjat minden évben két kiemelkedő jazz-zenésznek ítéli oda a grémium. A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Magyar Jazz Szövetség közti megállapodásnak megfelelően idén márciusban már átadják az új kitüntetést.

A jazzszakma régóta igényelte, hogy kiemelkedő képviselői munkáját egy kifejezetten az ő teljesítményük megítélése céljából létrehozott díjjal ismerjék el. 2018-ig a Liszt Ferenc-díj szolgált mindenféle zenei irány muzsikusainak kitüntetésére, ekkor alapította meg a minisztérium a Máté Péter-díjat a könnyű- és a jazz-zene kiemelkedő képviselői számára. Ám a jazzszakma nem tudott teljes mértékben azonosulni a népszerű énekes-dalszerző nevét viselő állami középdíjjal, amelyet az eltelt öt évben három jazz-zenész kapott meg: Berki Tamás (2018), Gayer Ferenc (2020) és Borlai Gergő (2023).

A Magyar Jazz Szövetség 2023 szeptemberében megválasztott elnöksége tárgyalást kezdeményezett Csák János kulturális és innovációs miniszterrel. Gayer Ferenc, a szövetség elnöke már az első egyeztetésnél kedvező választ kapott a minisztertől, január 5-én pedig a szervezet bejelentette: 2025 márciusában két jazz-zenész már Szakcsi-díjban részesülhet.

Forrás: Jazz.hu

A képen Szakcsi Lakatos Béla.