A Ludwig Múzeum kurátori pályázatának nyertese Pintér Márton építész lett, aki Nincs itt semmi látnivaló című kiállításával mutatkozhat be a 2025-ös Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé magyar pavilonjában.

Biennále Pintér Márton Nincs itt semmi látnivaló látványterv.jpg
Pintér Márton építész Nincs itt semmi látnivaló című kiállításának látványterve. Forrás: Ludwig Múzeum

A magyar kiállítás 12 hazai pályaelhagyó építész szakmán kívüli sikerprojektjét fogja bemutatni és egyben esettanulmányként használni egy átfogó szakmai helyzetjelentés elkészítése céljából. A sikertörténetek és a helyzetjelentések együttes bemutatása egyszerre nyújt szubjektív és tényszerű képet az építészet globális állapotáról. A tervezett kiállítás a biennálé főkurátora, Carlo Ratti kiáltványára reflektál, aki szerint ahhoz, hogy szembenézhessünk a lángoló világgal, az építészetnek a körülöttünk lévő összes intelligenciát mozgósítania kell.

Fabényi Julia nemzeti biztos, a Ludwig Múzeum igazgatója felidézte, hogy legutóbb egy nemzetközi szinten jegyzett magyar építészeti teljesítmény, az új Néprajzi Múzeum állt a Magyar Pavilon kiállítása fókuszában. Méltatása szerint a Ludwig Múzeum 2025-ös kiállításának merészen szubjektív, ugyanakkor kutatással megalapozott fiatal generációs nézőpontja joggal számíthat a nemzetközi szakmai közönség figyelmére.

Pintér Márton kritikai alapállása szerint a Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé építészeti Ki mit tud szellemében legyártott elitista tartalma a gyakorlatban alkalmazhatatlan.

„Az építészet mára elveszítette meghatározó filozófiai, társadalmi és kulturális szerepét, csupán a folyamatosan változó piaci igényeket képes kiszolgálni. Ez a tendencia az irányadó elvek elkopásával, az építészet alkotóerejének elvesztésével és piaci igényekre szabott, egysíkúan tömegképzett épített környezettel jár” – emelte ki a kurátor.

A Magyar Pavilon a szakmán kívüli sikertörténetek bemutatásával nyújt perspektívát a komplex építészeti tudás alternatív alkalmazására, egyúttal globális viszonylatban is diagnosztizálja a szakma nívóvesztésének legfőbb okait. A Nincs itt semmi látnivaló, amely egy valaha volt rangos, mára elhagyatott építészirodába invitálja a látogatót, archiválja a nívós múltat, ünnepli az építészeti tudás migrálását, kritizálja a jelenlegi normákat és cselekvésre szólítja fel az új generációt.

A kiállítás kurátora Pintér Márton egyetemi oktató, építész, aki a 2014-es Velencei Építészeti Biennálé egyik fő kiállításának, a Monditalia építész-kutató csapatának tagja volt. Idén védi meg doktori disszertációját a Breuer Marcell Doktori Iskolában. A kutatócsapat tagjai: Böröndy Júlia, Graf András és Manhertz Ingrid.

A 19. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálét 2025. május 24. és november 23. között rendezik meg.