Bár a hivatalos premierre még várni kell egy évet, az irodalom- és filmrajongók mától belenézhetnek a Reménytelenül című film első rövid előzetesébe, amelyet az alkotók József Attila születésének évfordulójára időzítettek.

„Amikor a film forgatását készítettük elő, már tudtuk, hogy a mai napon, április 11-én szeretnénk mutatni a hangulatából egy szeletet. A film mozipremiere 2025. április 10-én lesz, addig folyamatos megjelenésekkel készülünk: werkvideókkal, képekkel, illetve jönni fog majd természetesen egy hosszabb, tartalmasabb előzetes is” – nyilatkozta Rózsa Gábor, a film forgatókönyvírója és rendezője, aki a Legénybúcsú extrát és a Mentés másképpet is jegyzi. A főszerepekben Michl Juli és Sütő András lesz látható.

A Reménytelenül József Attila rövid, ám annál változatosabb életének egy izgalmas időszakát dolgozza fel. A költő 1935–36-ban pszichoanalízisre járt Gyömrői Edithez. A szeretetéhes József Attila beleszeretett kezelőorvosába – az érzéseket számos maradandó vers örökíti meg, például a Nagyon fáj. A költő egy alkalommal késsel támadt Gyömrőire, aki nem viszonozta vonzalmát. A vőlegény közbeavatkozása megakadályozta a tragédiát, a kezelés pedig megszakadt.

A film alkotói számára fontos volt a hitelesség. A Reménytelenülben nincs kitalált történetszál, minden esemény fellelhető korabeli forrásokban. Ezt olyannyira komolyan vették, hogy József Attila mondatait nagyrészt a költő újságcikkei, tanulmányai, levelei és versei alapján fogalmazták meg.