A Heidl György megzenésített Lackfi-verseivel induló ?szupergroup? mára kinőtte magát: a 2007-es Hangzó Helikon korongon található daloknál repertoárjuk jóval gazdagabb. Belefér ebbe sok minden: újabb, frissen talált Lackfik, swingesített, régi Kispál-kedvencek, új Lovasi-dalok egyaránt. Lelkes közönségük körében pedig ott ül maga a költő is: a zenébe iktatott, szusszanásnyi szünetek alatt Lackfi János olvas fel egy-egy kötetéből valamit, épp hangulathoz illőt. Nemcsak a magyaroknak tükröt tartó trilógiájából, de Apám kakasa című, Vörös Istvánnal közösen írt gyermekvers-változataiból, és most készülő szerelmesvers-kötetéből is. Kifordítva, Keltetőként érkezik József Attila Altatója is, Lackfi János pedig jó tanárként az eredeti vers keletkezésének körülményeiről is beszél, előadva, milyen bébiszitter is lehetett József Attila.

Lovasi és a Véletlen valóban csak véletlenszerűen kapható el itt-ott, ezen-azon a színpadon. Nem is csoda, hiszen tagjai elfoglalt emberek: Lovasi András és Heidl György mellett az After Crying egykori alapítója, a Kiscsillagban is közreműködő Vedres Csaba zongorázik, gitáron a Csík Zenekar egyik prímása, a hegedűvirtuóz Szabó Attila játszik. Mellettük basszusgitáron a Péterfy Bori & Love Band Drapos Gergelye és Gáspár Gergely dobos lép a színpadra. Az azonban korántsem véletlen, hogy idén Kapolcsra jöttek: a Kaláka Versudvar évről évre biztos pontja fellépéseiknek.

Lackfi János verseit a Kaláka és Malek Andrea is énekli, de talán így a legérdekesebbek: jazzes, bluesos merengésben, Lovasi András szelídségbe kényszerített hangjával előadva. ?Ezt a Lackfi-verset én választottam az egyik kötetből: mindig szerettem volna olyan dalszöveget énekelni, amiben benne van az a szó, hogy nindzsa? ? mondja az énekes, majd belekezd a Gubóban című számba. Édesen-karcosan költészet lebeg Kapolcs felett.

Fotó: Papp Eszter