A Szamárfül nemcsak Pécs, hanem a régió legnagyobb gyerekfesztiválja, amely immár tizedik alkalommal várja a családokat a Zsolnay Kulturális Negyedben augusztus 26. és 28. között.

A babáktól a kiskamaszokig mindenkinek kínál élményeket az ingyenes fesztivál, hogy az iskolakezdés előtt még egy felejthetetlen hétvégét töltsenek el játékkal, szórakozással, kalandokkal.

Fellép Bognár Szilvi, interaktív családi koncertet ad az Iszkiri, Bíró Eszter pedig zenei kalandozásra invitál kicsiket és nagyokat a hangok, a betűk és az idő birodalmába. A kétszeres Fonogram-díjas Rutkai Bori Banda bulis, nyári dalai igazi családi táncoldába invitálnak, míg Mihályi Réka Masni és Pocó című koncertjét profi bábművészek játéka kíséri.

A színházi, bábszínházi előadások között szerepel a Bóbita Bábszínház előadásában a Madarak nyelve, ami egy mese a szülői elvárásokról, a saját út megjárásáról, megbocsátásról és elfogadásról, míg A hisztis királykisasszony egy zenés, interaktív meseelőadás. A Tandem Színház A leprikónok átka című darabjában egy kis viking vitéz indul nagy küldetésre. A legkülönlegesebb előadás az Ann-droid – Egy robotlány csodálatos kalandjai címmel látható. A 21. századi Pinokkió-átiratban Ann, a kis robotlány célja az emberré válás. A különleges előadás a színházat a legújabb digitális technológiával ötvözi.

Megannyi „űrprogram” közül választhatnak a csillagok szerelmesei az m21 Galériában látható Az Űr – Alternatív kozmoszok című kiállítás apropóján. Láthatatlan bolygók címmel tárlatvezetést tart Kiss László csillagász és Százados László, a kiállítás kurátora. Az űrlénygyárban űrlényeket, míg az űrkönyvgyárban űrkönyveket készíthetnek a gyerekek Molnár Jacqueline mesekönyv-illusztrátorral. Az Űrbütyi műhelyében a résztvevők olyan multimédia-installációt hozhatnak létre, amely párhuzamos világok hangtájait szólaltatja meg.

Itt lesz a pandarajongók örömére PanDani, trambulinnal és rengeteg játékkal várja a gyerekeket a Mosolyország játszótér, de lesz ringató, gyerekvívás, állatsimogató, pedálos kisautók, kincses piac és kézműves-foglalkozás is.

A programokban megfáradt gyerekek a gasztronómiai kitelepülők standjainál tölthetik fel energiakészleteiket. Szinte minden programnak van esőhelyszíne, így rossz idő esetén is várják a látogatókat.

A nyitókép Bíró Eszter koncertjén készült. Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.