Idén immár tizenötödjére rendezik meg a Pécsi Országos Színház Találkozót, azaz a POSZT Fesztivált. A POSZT mind a szakma, mind a közönség számára kiemelt jelentőségű eseménnyé nőtte ki magát 2001-es megalapítása óta. A Centrál Kávéházban tartott sajtótájékoztatót Kőhalmi Andrea vezette. Elsőként Őri László, Pécs alpolgármestere szólalt fel, aki kiemelte, hogy bár 15 év nem jelentős időtartam a színház intézményének életében, de Magyarország művészetének meghatározó időszakát jelenti. A POSZT megbecsült státuszát jelzi az is, hogy idén már 75 millió forinttal támogatja a magyar állam a rendezvényt. Örömmel kiemelte, hogy Pécs mint a kultúra városa idén az Europa Cantatnak, a nemzetközi kórustalálkozónak is helyszínéül szolgál.


_dsc8855_450x330.png
Kőhalmi Andrea, Őri László és Stenczer Béla

Stenczer Béla, aki 5 éve tölti be fesztiváligazgatói pozíciót elmondta, hogy idén 50 helyszínen több mint 200 programra számíthatunk. Kiemelte, hogy a jubileumi fesztivál alkalmából azokra a személyekre is szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni, akik a kezdetektől jelen vannak a POSZT történetében. Visszahoztak olyan helyszíneket, mint a például zsinagóga, hiszen Pécs jellegzetes terei és épületei mindig kiemelt szerepet játszottak az eseményekben. Beszéde végén egy friss jó hírt is bejelentett: ?Örömmel jelenthetem, hogy előző este az Európai Fesztivál Szövetség tagjává választották a POSZTOT.?

Stenczer Bélát Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese követte, aki az idén 150 éves intézmény programjait részletezte a hallgatóságnak. Nem csak a jelenlegi hallgatók adnak elő színdarabokat a fesztivál alatt, hanem több kiállítást is meg lehet tekinteni az egykori főiskola történelmével kapcsolatban, például a 150 Év ? 150 Arc ? Képek a közel- és régmúltból, vagy a 150 év ruhái című tárlatot.


_dsc8875_450x330.png
Hegedűs D. Géza

Különleges betekintést nyújtanak az off-programok keretében POSZT IT! jelölésű események, amelyek nem csak a szakmai kerekasztal-beszélgetéseket, hanem a közönséget megcélzó, interaktív tárlatokat is takarnak. Totobé Anita elmondta, hogy ezt a programsorozatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem két színházi rendezői asszisztens szakos, végzős hallgatója szervezi. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz például művért főzniük, illetve egyéb háttérmunkákba is betekintést nyerhetnek, amelyek feltétlenül szükségesek egy-egy előadás sikeréhez.

A felszólalók sorát Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára zárta, aki külön köszönetet mondott mind a pécsi önkormányzatoknak, mind a kormányoknak, akik támogatták a fesztivált az elmúlt 15 évben. ?Ahogy én látom, az elmúlt években Magyarország a fesztiválok országa lett. Minden bokorban, minden héten van valaminek fesztiválja. Ezért nagyon fontos, hogy ebben a burjánzásban két szereplő, finanszírozó, a város és a kormány meg tudta tartani a POSZT-ot kiemelt fesztiválnak.?

Fotók: Papp Eszter