Aaron Copland és Antonín Dvorák művei szólalnak meg a MÁV Szimfonikus Zenekar 75. jubileumi online koncertjén szombaton.

A hangversenyen Copland Appalachian Spring (Tavasz az Appalache-hegységben) című művét Daniel Boico, a MÁV Szimfonikusok vezető karmestere dirigálja, Dvorák IX. szimfóniáját pedig a kétszeres Grammy-díjas Charles Dutoit, aki harmadik alkalommal vezényli a zenekart.

A koncert ingyenesen megtekinthető a MÁV Szimfonikusok YouTube-csatornáján.

A szimfonikus zenekar születését 1945. május 1-jére teszik: a fúvószenekar ezen a napon vett először részt az ünnepi felvonuláson. A zenekar 1946 őszén bérleti hangversenysorozatot indított a Zeneakadémián, 1947 novemberében pedig Bécsben, a Musikverein Nagytermében vendégszerepelt Bartók és Kodály műveivel. A szimfonikusok rövid idő alatt az ország élvonalbeli zenekarai közé került.

A MÁV Szimfonikusok jelenlegi művészeti vezetője Daniel Boico amerikai karmester, tiszteletbeli vendégkarmestere pedig Kobajasi Kenicsiró. A zenekar növekvő nemzetközi tekintélyét jelzi, hogy világhírű vendégművészek is felléptek budapesti hangversenyein, többek között Maxim Vengerov hegedűművész és olyan karmesterek, mint például Jesus Lopez Cobos. 

Nyitókép: MTI/Kollányi Péter