Balázs Mihály építész, a FUGA ötletgazdája a fesztivál megnyitóján felidézte: építésztársaival egy olyan házat szerettek volna kigondolni, ahol megmutathatja magát, kiállításokat, beszélgetéseket szervezhet az építészek közössége.

Létrehozni valószínűleg könnyebb volt, mint működtetni, de az elmúlt tíz év visszaigazolta ezt a gondolatot: építészek, nem építészek, budapestiek, vidékiek, turisták egyaránt rátalálnak a FUGA programjaira.

Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke szerint ez a hely egy olyan nyitott kulturális közeg, ahová mindenki be tud találni, ami mindenkihez elér.

A FUGA 10 éve címmel még ebben az évben képes interjúkötet, egyfajta szubjektív válogatás jelenik meg az elmúlt tíz év mintegy 3100 rendezvényéből.

Az egyhetes fesztiválon a FUGA előadásokkal, nemzetközi konferenciával, kiállításokkal és beszélgetésekkel várja a látogatókat, esténként zenével vagy irodalmi programmal zárják a napot. Szombaton és vasárnap rendezik meg a Budapesti Építészeti Központ első árverését, majd október 7-én, az építészet világnapján a FUGA öt új kiállítással kezdi el a következő tíz évet.

A programról a FUGA honlapján lehet tájékozódni.