Visky András édesapja Magyarországon képzett református lelkész, aki fiatal feleségével a második világháború után Magyarországról átszökik Erdélybe, hogy közösségét szolgálja. Az 1956-os ideológiai tisztogatás következményeként 22 év börtönre ítélte őt a román kommunista diktatúra. Nem sokkal később feleségét, Júliát hét gyermekével kitelepítik a Duna-delta gulágjába. Azt sem tudja, hogy férje él-e még. Júlia az embert próbáló helyzetben is a szerelemről és a hűségről ad tanúbizonyságot.

?Amikor Ráckevei Anna Júlia-alakítását láttam Pesten, arra gondoltam, hogy a sokféle Júlia után, akiket a világ különböző színpadain láthattam, most valóban az idő túloldaláról visszaszóló Júliával találkozhattam. Lélek-finom anyagú Szabó K. István rendezése, fényből, zenéből, tehát a lélek anyagaiból van összerakva? ? mondta a szerző az előadásról.

Ráckevei Anna az író, a rendező és a színész szerencsés találkozásának véli a darab létrejöttét. ?2017 januárjában mutattuk be először az előadást. Szabó K. István rendező nagyon empatikus módon vezetett végig a hosszú próbafolyamaton, ezzel párhuzamosan finoman ágyazta körbe a játékomat hanggal, fénnyel és díszlettel? ? emlékezett vissza. Hozzátette, nagy kaland és öröm volt számára a mély tartalommal megírt szöveggel foglalkozni. ?A mozaikszerűen összeépülő történet az előadás végére teljes egészet alkot. A néző másfél órán át együtt utazik velem és az előadás végén olyan élménnyel távozik, amely megrendítő, felemelő és egyben erőt is ad a mindennapok nehézségei között? ? mondta a színésznő, akinek a bemutató az első fellépése a Veszprémi Petőfi Színházban.