Magyarország nemzetközi filmfesztiválja az Arany Oroszlán-díjas remekmű, a Három szín: Kék vetítésével kezdődik szeptember 9-én. A legendás francia sztár különdíjat kap a fesztiválon és megemlékezik a film rendezőjéről, Krzysztof Kieslowskriól, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, aki éppen húsz éve hunyt el.

 

Az elmúlt években a Jameson CineFesten volt a magyar premierje az Arany Pálma-díjas Adele életének, a Sráckornak, az Oscar-díjas Whiplash-nek és a Love 3D-nek, hogy csak néhány filmet emeljünk ki a rendkívül gazdag programból. A Jameson CineFest mára a régió egyik legfontosabb filmes fórumává, a nagy tehetségek és tapasztalt művészek találkozóhelyévé vált.

 

Miskolc vendége volt már például Kevin Macdonald (a Miskolcon született világhírű, Oscar-díjas Emeric Pressburger Oscar-díjas unokája), S?awomir Idziak, a legendás lengyel operatőr, Agnieszka Holland, az Európai Filmakadémia igazgatója, az iráni vizuális művész, Shirin Neshat, az argentin születésű innovátor, Gaspar Noé, továbbá a független amerikai filmes generáció olyan kiemelkedő reprezentánsai, mint például az azóta Star Wars-rendezővé avanzsált Colin Trevorrow, vagy az Oscar-jelölt Benh Zeitlin.

 

A Jameson CineFest fesztivál CineClassics-blokkjában, amely Szabó István védnökségével 2010 óta mutat be filmtörténeti klasszikusokat és ritkaságokat, Krzysztof Kieslowski mindhárom utolsó filmje szerepel. A Három szín: Kék szeptember 9-i vetítését 10-én este a Három szín: Fehér, 11-én a Három szín: Piros követi. A program a Francia Intézet és a Lengyel Intézet támogatásával valósul meg. A fesztivál sztárvendégét, a Három szín: Kék főszereplőjét, Juliette Binoche-t a hazai közönség a legjobban talán a nyolcszoros Oscar-díjas Az angol betegből ismerheti, de ? többek között ? óriási sikerrel játszották Magyarországon A lét elviselhetetlen könnyűségét, melyben Daniel Day-Lewis volt a partnere és a Csokoládét is, melyben Johnny Deppel játszott. Az Oscar-díjas művész olyan nagyágyúkkal forgatott, mint Jean-Luc Godard, a kétszeres Arany Pálma-díjas Michael Haneke és Abbas Kiarostami.

A Háromszín, ez az egyetemes filmtörténetben is egyedülálló trilógia (1993-1994) mintegy negyven díjat nyert a világ legrangosabb fesztiváljain. A Kéket Velencében, a Fehéret Berlinben, a Pirosat Cannes-ban mutatták be, és egy Arany Oroszlán, több César, egy Ezüst Medve, az Independent Spirit Award, négy Golden Globe- és három Oscar-jelölés (köztük a legjobb rendezőnek járó) is mutatják, hogy ez a különleges vállalkozás páratlan visszhangot váltott ki. A gyönyörű képek és a talányos történetek mélyén komoly kérdések fogalmazódnak meg. Mit gondolunk a modern Európa olyan alapértékeiről, mint a szabadság, egyenlőség és testvériség? A három film egymásba játszó, egymást átszövő motívumrendszere hosszú elemzésekre csábít. A Jameson CineFest ? Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a CineClassics közönsége most, húsz évvel később, újranézheti, újra felfedezheti és újraértékelheti egy nagy rendező testamentumát. Kieslowski filmjei és kérdései, aktuálisabbak, mint valaha ? és ezt Juliette Binoche is fontosnak tartja.

 

Animációs filmekkel is lehet nevezni

Új kisjátékfilmes és animációs szekcióval bővül a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramja. A CineNewWave szekció a fiatal magyar rendezőtehetségeket állítja központba, a válogatás a felfedezés örömét és az alkotókkal való személyes találkozást ígéri a közönségnek. A CineNewWave a magyarországi és a határon túli alkotóknak ? elsősorban egyetemistáknak, és a filmes képzésekben résztvevő hallgatóknak ? nyújt lehetőséget vizsgafilmjeik és első munkáik bemutatatására, megmérettetésére. A CineNewWave fődíja bruttó 1 millió forint.

 

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál indulása óta kiemelt figyelmet fordít az új hangok keresésére, felkutatására, a fiatal filmszerető közönség megszólítása. Éppen ezért, ebben a szekcióban nem volt kötelező feltétel a magyarországi premier, a beválogatott filmek közt többszörösen díjnyertes alkotások és felfedezésre váró újdonságok egyaránt találhatók.

 

A CineNewWave 17 versenyfilmje között szerepel az idei Cannes-i Filmfesztiválra meghívást kapott két magyar animáció, Bucsi Réka: LOVE és Tóth Luca: Superbia című filmje, de itt lesz a Diák Oscar-díjra jelölt Szép alak című alkotás, Kis Hajni SZFE-es vizsgafilmje, akárcsak a Magyar Filmdíj kisfilm-kategóriájának győztese, Kovács István: Betonzaj című alkotása. A CineNewWave programja a legjobb magyar kisfilmekkel és animációkkal várja a filmszerető közönséget Miskolcon.

 

Fotó: H&K / Jameson CineFest