Június 18-án negyedik alkalommal rendezik meg a szegedi papucs napját a Szent-Györgyi Albert Agórában, ezúttal a gyerekeket helyezve fókuszba.

Mesébe illő papucsok, gyerektáncosok, gyerekfoglalkozások, papucsvásár várja az érdeklődőket, a kapcsolódó előadásokon pedig a hagyomány kortárssá válásáról lesz szó, és bemutatnak egy általános iskolai mintaprojektet is.

A Szegedi Papucsért Alapítvány kezdeményezésére július 18-án, szombaton negyedszerre rendezik meg az eseményt, hogy felhívják a figyelmet a különleges lábbelire. A délután 14 órakor kezdődő programon idén a gyerekeké és a meséké lesz a főszerep.

Az aznap nyíló kiállítás a szegedi papucsok mesés világába kalauzol, hiszen a Dabasi Trafik Kör a szegedi papucsok mesei motívumvilágából indult ki egyedi installációjuk megalkotásakor, benne Attalai Zita újraalkotott papucscsodái. A kiállításon láthatók lesznek gyerekpapucsok az alapítvány gyűjteményéből és a ma alkotó papucsos mesterek és papucshímzők munkái is. A megnyitón közreműködnek a Szeged Táncegyüttes gyerekcsoportjai Gombos András vezetésével.

A délután folyamán a Szegedi Papucshímző Kör tagjai tartanak kézműves-foglalkozást. Lehet velük papucsfejre motívumot tervezni, a kisebbeknek színezni, a kicsit nagyobbak és felnőttek pedig a hímzésbe is belekóstolhatnak.

Ezúttal is lesz papucsvásár, érkeznek magyarországi és délvidéki papucsos mesterek, akiktől a helyszínen vásárolni lehet, és rendelést is vesznek fel egyedi igényekre. A vásárt a papucshoz kötődő pipacsos népművészeti és kézművestermékek kínálata színesíti.

Az Agóra előadótermében a bemutatók és a kiállításmegnyitó utáni programhoz a szervezők egy nagyon aktuális témát választottak, amellyel a szegedi papucs – és kicsit tágabban népi örökségünk – jelenkorban betöltött szerepét mutatják meg. Hogyan válhat kortárssá a hagyomány? – teszik fel a kérdést, és az elhangzó előadásokon választ kaphatunk a divat, az oktatás, a zene és a képzőművészet oldaláról vizsgálva konkrét példákon keresztül. Előad többek között Attalai Zita Ferenczy Noémi-díjas iparművész, papucstervező, Ligetvári István építész és Ligetvári Dorottya Sára építész a Trafik Kör képviseletében, valamint Kézdy Luca hegedűművész.

És ha már papucs és mese, a szervezők készülnek egy
meglepetésre a szegedi Kövér Béla Bábszínházzal közösen, de ennek részleteit
csak az eseményen árulják el, amelyre mindenkit szeretettel várnak.

Nyitókép: Magyar Papucs Napja/Frank Yvette