Koncertek, színielőadások, kirándulások, illatos és finom enni-innivalók, testet és lelket kényeztető események határozzák meg az idén huszadik alkalommal megrendezett Tihanyi Levendula Hetek programsorozatát. Ráadásul mindenki szedhet is magának levendulát.

Tóth Szabina szintetizátoron játszik a XX. Levendula Hetek megnyitóján. Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Tóth Szabina szintetizátoron játszik a XX. Levendula Hetek megnyitóján. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Húsz évvel ezelőtt indították el a félszigetet illatfelhőbe borító növénynek szentelt rendezvénysorozatot a Németh László Művelődési Ház és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai. Azóta Tihany egyik jelképe lett a levendula. Az illatáról és színéről is közismert virág helyi kultúráját Bittera Gyula, korának egyik legnevesebb gyógynövényszakértője alapozta meg, aki az 1920-as években telepített nagyobb területű levendulást az apátság környékén. A jubileumi fesztiválon kiállítást is rendeztek a tihanyi levendula meghonosítójáról az Illatok Házában.

Idén június 22-től 30-ig zajlanak az illatdús programok a félszigeten. Ez idő alatt mindenki szedhet is magának a virágból a Tihanyba vezető út mellett egy jelképes összegért. A program első hétvégéjén illatkóstolást is tartanak a a Debreceni Egyetem és a Balatoni Limnológia Kutatóintézet szakemberei.

A programban a levendula tematikájú beszélgetéseken, egészségügyi szűrővizsgálatokon túl természetesen számos koncerten és színielőadáson is részt vehetnek a látogatók. A helyi vállalkozók és éttermek gazdag levendulás kínálata teszi teljessé az élményt.

Az egészséges életmód sportos hívei számára levendulás futást és kirándulásokat is szerveznek. A kényelmesebbek elektromos hajókon csodálhatják meg a tihanyi Belső-tóról az Apátsági Levendulamezőt.

Az érdeklődőket workshopokon avatják be a szakemberek az illatos krémek és olajok készítésébe, és több kézműves foglalkozás is színesíti a programot.

A fesztivál teljes programja itt található.