fbpx

Júniusban nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus és Kesselyák Gergely karmester mesélt a közelgő szezonról.

Az idei szabadtéri színházi szezont a Margitszigeti Színház június 3-án, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyar hősök, csaták és szerelmek című produkciójával nyitja meg. Ezt követően június 5-én a teátrum klasszikus zenei sorozatát az ország legnagyobb zenei együttese és kórusa, a Nemzeti Énekkarral kiegészült Nemzeti Filharmonikus Zenekar indítja el Mozart kétzongorás versenyművével, Lucas & Arthur Jussen holland zongoraművészek közreműködésével. A második részben Carl Orff: Carmina Burana című népszerű műve csendül fel Kesselyák Gergely vezényletében, a Magyar Állami Operaház Gyermekkara közreműködésével.

Magyar hősök, csaták és szerelmek

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyar hősök, csaták és szerelmek című előadása három sztárénekes, Keresztes Ildikó, Varga Miklós és Vadkerti Imre közreműködésével kíván emlékezni és emlékeztetni a nemzeti egységre, megidézve a magyarság nagy történelmi eseményeit, kiemelkedő személyiségeit, dicső küzdelmeit. 

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas művész, a produkció rendező-koreográfus elmondta: az előadásban az ősmagyar sámántáncoktól kezdve haladnak végig történelmünk viharos évszázadain. Látványos táncképekben jelenítik meg többek között István királyt, Hunyadi Jánost, az 1848–49-es szabadságharcot, az 1956-os forradalmat, a világháborúk meghatározó eseményeit, sorsfordító pillanatait.

„Ráadásul erre az előadásra a Bartók Táncegyüttes tagjai is csatlakoznak a csapathoz, így egy nagy ívű, táncos összefogás elevenedik majd meg a színpadon” – tette hozzá Zsuráfszky Zoltán.

A Nemzeti Filharmonikusok koncertje

A Margitszigeti Színház programjában hagyománnyá vált, hogy a klasszikus zenei sorozatot az ország legnagyobb zenei együttese és kórusa, a Nemzeti Énekkarral kiegészült Nemzeti Filharmonikus Zenekar indítja el, a Magyar Állami Operaház Gyermekkara közreműködésével. Ez idén sem lesz máskép: június 5-én Mozart két zongorára írt Esz-dúr versenyművének, valamint Carl Orff Carmina Buranajának szólamai töltik majd meg a színpad előtti óriási teret.

A zenekarhoz ráadásul ezúttal a két világhírű, holland származású zongoraművész, Lucas & Arthur Jussen is csatlakozik, akik fiatal koruk ellenére már évek óta a nemzetközi hangversenyek meghatározó szereplői. A koncertet a Liszt-díjas érdemes művész, Kesselyák Gergely vezényli.

Lucas & Arthur Jussen
Fotó: Marco Borggreve

„Az a dolgunk, hogy elvigyük az emberekhez a zenét, és nagyon örülünk, hogy ezt újra személyesen tehetjük. Ez egy euforikus érzés, és mint mindig, megpróbáljuk most is a tőlünk telhető legjobbat nyújtani” – mondta a karmester. „Bár az Operában rengeteg online közvetített előadásunk volt, ezért azt nem lehet mondani, hogy kiestünk a szakmai gyakorlatból, a közönséggel való személyes kapcsolat lélekre és adrenalinra gyakorolt hatása bizonyára nekünk is újszerű élmény lesz” – tette hozzá.

A nyitóképet Váradi Levente készítette.

A rovat további cikkei